Plzeňský kraj projeví solidaritu s Kurdy. Vyvěsí kurdskou vlajku

21.10.2019 19:13

Do konce října budou v Plzeňském kraji vlát vlajky pro Kurdy. Rada Plzeňského kraje schválila v pondělí vyvěšení kurdské vlajky jako důkaz solidarity kurdskému obyvatelstvu.

13913-635622877263020781-970x545-vcenterhcenter

V období 22. až 31. října vyvěsí Plzeňský kraj kurdskou vlajku. Dnes členové rady přijali usnesení, kde mimo jiné vyzývají představitele ostatních krajů a obcí, aby se symbolicky k tomuto aktu připojili.

V pondělí 21. října schválila Rada Plzeňského kraje prohlášení: "Ve středu večer 9. října zahájila turecká armáda útok na severu Sýrie, aby zničila kurdské milice, které byly páteří odporu proti teroristům z Islámského státu. Turečtí vojáci a jejich spojenci už mají na severu Sýrie na svědomí stovky obětí. Jmenovitě uvádíme političku Hevrin Chalafovou, která se stala symbolem krutosti současné invaze. Pětatřicetiletou Chalafovou přepadli v sobotu 12. října bandité ze Syrské národní armády, bojující na straně Turků, když jela se svým řidičem na silnici mezi Tal Abjád a Kámišlí. Vojáci oba vytáhli z vozu a brutálně zavraždili."

"My, představitelé Plzeňského kraje, odsuzujeme tureckou agresi proti kurdskému obyvatelstvu! Ještě před nedávnem, kdy se Evropa i Amerika snažily bojovat proti jednotkám Islámského státu, nám byli kurdští bojovníci spolehlivým partnerem, a dnes takřka nečinně přihlížíme útoku obrovské vojenské přesily na jejich města i vesnice. Nespravedlnost bychom neměli přehlížet a promíjet nikomu, ani našemu partnerovi z NATO, Turecku," stojí dále v prohlášení.

Na důkaz solidarity s Kurdy vyvěsí představitelé Plzeňského kraje kurdskou vlajku v období od 22. do 31. října. "Vyzýváme představitele ostatních krajů a obcí, aby se symbolicky k tomuto aktu přidali dle svého uvážení. Zároveň vyzýváme všechny zainteresované politické představitele České republiky k prosazování co nejúčinnějších opatření vůči Turecku, která povedou k zastavení bojových akcí a ke stažení tureckých vojsk z území Sýrie," říká Rada Plzeňského kraje.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24