QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňský kraj schválil dotace na natáčení filmů. Víme, kde se co bude natáčet! - FOTKY

23.06.2022 11:06

Na jednání zastupitelstva Plzeňského kraje byla schválena podpora filmové tvorby. Kraj přispěje 4,5 milionu korun. Které filmy získají část financí, naleznete v článku!

mantov_ilustrační_QAP

„Plzeňský kraj už v minulosti podpořil natáčení několika snímků, které sklidily u veřejnosti úspěch. Jmenujme například seriál Policie Modrava, který divákům napříč republikou ukázal Šumavu, Kašperské Hory i další překrásná místa našeho kraje. Proto jsme se rozhodli navázat dotačním titulem na podporu filmové tvorby i v letošním roce. Bude to pokračování fantasy pohádky o touze po moci Princezna zakletá v čase 2 natáčené na Gutštejně,“ říká radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka.

Dotační titul Plzeňského kraje „Podpora tvorby audiovizuálních děl v Plzeňském kraji“ byl vyhlášen v lednu letošního roku. Celkem bylo přijato 18 žádostí, rozdělení financí bylo zohledněno na základě odborného stanoviska Regionální Filmové Kanceláře. O fungování kanceláře, dotacích a natáčení v Plzeňském kraji jsme si povídali s manažerkou Regionální Filmové Kanceláře. Článek naleznete zde.

Jaké snímky dotace podpoří?

Citlivý člověk – 400 tis. Kč

Film o konfliktu otce a syna odehrávající se na pozadí road movie se objevil na očích veřejnosti ve spojitosti s tím, že v rámci natáčení byla podpálena známá chaloupka v Mantově na začátku května. QAP byl u toho!! Reportáž z natáčení naleznete zde.

Princezna zakletá v čase 2 - 650 tis. Kč

Fantasy pohádka navazující na první úspěšný díl pojednává o neodolatelné touze po moci. Děj diváka zavede do nádherných filmově neokoukaných exteriérů. Pohádka se řadí k nejúspěšnějším v loňském roce, nejsledovanější na Netflixu. Natáčení proběhlo v březnu na Gutštejně.

Amerikánka – 650 tis. Kč

Sociální drama o dívce, později dospělé ženě, která své dětství prožila v dětském domově, u pěstounské rodiny a také v pasťáku. V tomto celovečerním snímku se objeví mnohé lokace Plzeňského kraje.

Vzteklá krása – 650 tis. Kč

Drama s magickými i komediálními prvky, které vypráví příběhy pěti žen v různých životních etapách, které se sejdou na klatovské pouti na oslavě stých narozenin babičky. Silná životní témata se odehrávají na pozadí legendy o zázračném obrazu Panny Marie v Klatovech. Snímek bude kompletně vznikat na Klatovsku.

Král Šumavy – 500 tis. Kč

Třídílná minisérie Král Šumavy vznikla na motivy skutečného životního příběhu Josefa Hasila. Snímek o šumavském převaděči zachycuje události, které se odehrály během necelých pěti let po nástupu komunistické strany.

ELECTRA A POEM – 300 tis. Kč

Animovaná psychoanalytická sonda do duše ženy, jejího vztahu k otci, matce a vlastní sexualitě, jejíž režisérkou je Daria Kascheeva, která se proslavila snímkem Dcera. Natáčení proběhne např. v lokaci Železáren Hrádek.

Bomba – 450 tis. Kč

Krátký film, který je inspirován skutečnou událostí z roku 1999. Na tržišti v Londýně byla tehdy nalezena taška s bombou, která následně zranila téměř 50 lidí. Příběh se odehrává na pozadí vánočních trhů a rezonuje s celosvětovými tématy jako globální oteplování, koronavirová krize nebo uprchlická krize. Snímek je prvním hraným filmem Víta Klusáka, který je autorem dokumentu V síti. Natáčet se bude pravděpodobně přímo v prostředí vánočních trhů v Plzni.

 

foto Regionální Filmová Kancelář Plzeňského kraje, QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24