QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňský kraj ušetří na energiích. Elektřinu a plyn nakoupil na burze

16.01.2020 10:42

Přesto, že období levných energií skončilo, kraj ušetří v letech 2021 a 2022 na elektřině a zemním plynu. Díky centrálnímu nákupu uspoří přes 25 milionů korun.  

Foto1_průběh_nákupu_energií

Hejtmanství nakupuje energie ve dvouletých intervalech prostřednictvím Centrálního nákupu Plzeňského kraje. Tomu se teď podařilo  díky nákupu na Českomoravské komoditní burze Kladno výrazně ušetřit.

"Centrální nákup  tak obnovil dynamiku úspor z let 2011 až 2018, kdy burzovními nákupy každoročně šetřil až desítky milionů korun. V porovnání s obvyklou průměrnou cenou pohybující se na trhu dojde k celkové úspoře za dvouleté období ve výši 25,1 milionů korun,“ sděluje René Zeithaml z tiskového oddělení hejtmanství.

Letos Centrální nákup Plzeňského kraje pro krajský úřad a jeho organizace poptával 101 tisíc MWh zemního plynu a téměř 48 tisíc MWh elektřiny. "Využili jsme zejména aktuálního poklesu ceny zemního plynu. Dodávky v letech 2021 a 2022 nám proti současné úrovni zlevní v maloodběru o 16 procent a ve velkoodběru téměř o 20 procent. V jednotkové ceně plynu v maloodběru jsme se dostali dokonce na 480 korun za megawatthodinu,“ komentovala lednový nákup ředitelka Centrálního nákupu Jana Dubcová.

Dodavateli energií pro Plzeňský kraj a jeho organizace se v příštích dvou letech stanou Pražská energetika, Pražská plynárenská a Centropol Energy.

Výsledek označil za úspěch i hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard. "Samozřejmě si cením poklesu nákladů na nadcházející dvouleté období. Z mé zkušenosti toho lze dosáhnout pouze kombinací tří přístupů – centralizací nákupu, volbou vysoce soutěžního trhu, kde se energie pořizují, a sledováním cenového vývoje na energetickém trhu,“ uvedl.

FOTO: Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24