QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Garáže ve Velenické ulici uklidili lidé bez domova - FOTKY

26.10.2023 13:28

Lidé bez domova se zapojili do úklidu městských garáží v lokalitě Velenická. Díky společné práci města, dobrovolníků ze spolku K srdci a jeho klientů je místo v současné době uklizené.

Úklid_Foto_spolek_K_srdci
Úklid_Foto_spolek_K_srdciÚklid_Foto_spolek_K_srdci2Úklid_Foto_MMPÚklid_Foto2_MMPÚklid_Foto_spolek_K_srdci3

„Jsem rád, že se společnými silami podařilo místo zbavit odpadu. Velmi mě také těší úspěšná spolupráce mezi městem a organizací K srdci a doufám, že v podobném duchu bude i nadále pokračovat,“ řekl Jiří Winkelhöfer, radní města Plzně pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality.

Do akce se kromě pracovníků městských organizací zapojilo také 25 lidí bez domova a rovněž současní obyvatelé garáží, kteří byli za pomoc při úklidu městem Plzeň odměněni stravenkami.

„Jsem velmi rád, že se tato akce uskutečnila. Právě naši klienti, lidé bez domova, na tom mají největší zásluhu. Motivací pro ně byly nejen poukázky na jídlo, ale také to, že se všichni potkáme, popovídáme si o problémech a potřebách. Velmi důležité ale je, že tato činnost mění pohled Plzeňanů na bezdomovce a lidé tak zjišťují, že ne všichni jsou špatní,“ uvedl koordinátor úklidu Roman Nikodem ze spolku K srdci s tím, že úklidy pokračují i na dalších místech v Plzni.

Garáže byly i v minulosti útočištěm pro lidi bez domova a v jejich okolí se hromadily odpadky, což trápilo místní obyvatele. Město proto už v letech 2019 až 2022 přistoupilo k jejich úklidu a zajištění. Z toho jich ale posléze bylo znovu 25 otevřeno a opět byl do nich nanesen nepořádek. Za tyto roky vynaložilo město na úklid garáží a zabezpečení 300 tisíc korun.

I v letošním roce proto Správa veřejného statku města Plzně přistoupila ke znemožnění přístupu do garáží, nyní ale pomocí kari sítí, v předchozích letech byla totiž vrata mnohdy poškozena a ukradena. Pomocí kari sítí bylo znovu znepřístupněno 24 garáží, 6 bylo ponecháno na dočasnou dobu pro lidi bez domova.

Většinu garáží ve Velenické ulici vlastní město, brzy budou zbourané. Lokalitou by měla totiž vést silnice I/20. Ze 42 garáží jich město vlastní 36 a zbylé se od soukromých vlastníků chystá odkoupit.

„Demolice garáží bude provedena v prvním pololetí roku 2024 kvůli plánované stavbě silnice I/20 Jasmínová – Jateční, a to za předpokladu, že se městu podaří získat zbývající garáže do svého vlastnictví,“ sdělil Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Za zabezpečení garáží město letos zaplatilo 40 tisíc korun. Odměnu 45 tisíc obdrželo také neziskové sdružení občanů K Srdci, které spoluorganizovalo úklid ve Velenické ulici. Finanční prostředky sdružení využilo na nákup stravenek pro lidi bez domova, kteří se na úklidu podíleli.

Foto MMP a spolek K srdci

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24