QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Po dvou letech se vrací na divadelní prkna! Karel IV. očima jeho žen...

17.05.2018 17:40

Inscenace V žen Karla IV. se vrací na prkna plzeňského divadla. Máte rádi klepy, Karla IV. a historii? Pak si tuto hru nenechte určitě ujít. Vrací se v obnovené premiéře po dvou letech.

V_zen_Karla_IV_foto_Pavel_Krivanek (2)
V_zen_Karla_IV_foto_Pavel_Krivanek (2)V_zen_Karla_IV_foto_Pavel_Krivanek (3)V_zen_Karla_IV_foto_Pavel_Krivanek (5)V_zen_Karla_IV_foto_Pavel_Krivanek (1)

Hra se po dvou letech, v obnovené premiéře 19. května 2018, vrací na Malou scénu jako malá připomínka výročí úmrtí otce vlasti. Karel IV. je představen očima žen jeho života.

Jaký byl Karel muž? Jak se díval na své ženy a kterou nejvíc miloval? A jak se jeho ženy dívaly na něj?

Obsahem i formou netradiční inscenované čtení, které připravilo interní činoherní seskupení MOPED s laskavým přispěním Petra Konáše nebo Michala Štěrby, se nedívá na Karla IV. jako na velkého panovníka, ale jako na syna, manžela, milence, otce či sňatkového diplomata.

Text mírně bulvárního pohledu na českého panovníka vychází z dobových pramenů, vědeckých publikací, literární beletrie, bulvárních i odborných časopisů, ale také z cenných znalostí získaných studiem dějepisu.

V_zen_Karla_IV_foto_Pavel_Krivanek (5)

Seskupení MOPED vzniklo nečekaně během zkoušení inscenace Plzeň 1953. Dvě nejmenované členky činoherního souboru, které příliš často svými vzájemně se doplňujícími postřehy zasahovaly do koncepce chystané inscenace, byly kolegou označeny za skútr[1] chudých – tj. MOPED.

„Když byla činohra v roce 2016 oslovena s nabídkou vytvořit jednorázovou inscenaci k 700. výročí narození Karla IV., prvotním impulsem bylo, že si chceme společně s J. K. zahrát, protože jsme spolu rády na jevišti, což znamenalo společně inscenaci autorsky připravit… a od toho je (u nás dvou) jen malý krůček k režii společné,“ vysvětluje A. V., členka seskupení MOPED.

Karel IV. byl první český král, který se stal také císařem Svaté říše římské. Proslul především založením univerzity v Praze, výstavbou Nového Města pražského, stavbou kamenného Karlova mostu přes řeku Vltavu či zbudováním hradu Karlštejn. Je považován za jednu z nejvýznamnějších osobností českých dějin a v roce 2005 s převahou zvítězil v anketě Největší Čech. To byl Karel IV., velký panovník. Proč tedy znovu nenahlédnou na ikonu našeho národa, právě v době kdy pravé ikony trochu postrádáme…

Vstupenky můžete zakoupit v pokladně předprodeje Smetanovy sady 16, 301 00 Plzeň, on-line na webových stránkách djkt.eu nebo v síti Plzeňská vstupenka.

Premiéra 19. května 2018 na Malé scéně DJKT. Nejbližší reprízy 25. května a 5. června 2018 na Malé scéně DJKT.

foto: DJKT, Pavel Křivánek

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24