QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Po obchvatu Rokycan už se jezdí. Nová silnice uleví i Kamennému Újezdu a Hrádku

19.11.2019 19:07

Další úsek obchvatu Rokycany – Hrádek je v provozu! Stavbaři dokončili tříkilometrovou silnici s dvoutýdenním předstihem.

obchvat Rokycany

První řidiči dnes vyjeli na nově otevřený druhý úsek obchvatu Rokycany – Hrádek. Tříkilometrová silnice odkloní dopravu především z rokycanských ulic Boženy Němcové a Zeyerovy. Dojde zde ke snížení hluku a prašnosti. Oddechnou si i obyvatelé Kamenného Újezdu a Hrádku.

Stavbaři úsek dokončili s dvoutýdenním předstihem. Druhá etapa v délce 3,35 kilometru navazuje na první část zprovozněnou před šesti lety. Tento úsek dlouhý 1,7 kilometru propojil Šťáhlavskou a Veselskou ulici.

"Stavba druhého úseku začala v loňském roce v křižovatce s ulicí Veselská a končí v Hrádku v části Nová Huť. Vzniklá dvoupruhová komunikace má šířku 7,5 m a délku 3,35 km,“ uvádí náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek.

V místě křížení s Pekelským potokem vyrostl v rámci stavby nový most. Součástí projektu byly také tři křižovatky, napojení tří sjezdů na účelové komunikace a čtyři samostatné sjezdy na sousední pozemky. Stavba zahrnuje i přeložky inženýrských sítí a odvodňovací zařízení. Došlo i na výsadbu zeleně. Přibyl zde také plot, jako zábrana pro zvěř.  

"Výdaje na druhou etapu činily 115 milionů korun včetně DPH. Spolu s první etapou, která stála 135 miliónů korun, tak celková částka celé stavby je včetně daně 250 milionů korun. Plzeňský kraj prostřednictvím Správy a údržby silnic Plzeňského kraje získal na tuto akci dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 90 % nákladů, což je 225 milionů korun,“ shrnuje náklady hejtman Josef Bernard.

FOTO: Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24