Po stopách Hanzelky a Zikmunda! Unikátní výstava bude k vidění v Plzni

16.02.2019 18:31

Papírna v Plzni bude hostit unikátní výstavu, která mapuje putování mladých plzeňských cestovatelů. Vydali se na devítiměsíční pouť po stopách Hanzelky a Zikmunda.

Libanon Retro 2

Mladí plzeňští cestovatelé Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek na konci loňského roku ukončili téměř devítiměsíční dobrodružnou cestu po stopách legendární dvojice Miroslav Zikmund & Jiří Hanzelka. Ti v letech 1959–1964 projeli ve vozech Tatra 805 Blízký východ, Indii, Nepál, Sumatru, Japonsko a asijskou část někdejšího Sovětského svazu.

Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek se z Plzně vydali 3. dubna 2018. Procestovali 32 zemí a urazili téměř 130 000 kilometrů. Cestu plánovali rok a trasu si připravovali ve spolupráci s Národním technickým muzeem v Praze, Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně a také s panem Miroslavem Zikmundem, který jim pomohl vybrat více než 120 fotografií ze své cesty.

Mladí cestovatelé se svým štábem hledali místa, odkud fotili Hanzelka a Zikmund, a snažili se s odstupem více než půlstoletí vytvořit snímky se stejnou kompozicí. "O každém místě jsme měli možnost číst v knihách nebo denících Hanzelky a Zikmunda a tato fakta jsme pak porovnávali se současností. Vždyť v roce 1960 bylo na světě o 4,5 miliardy lidí méně a to se projevuje především v Indii a Indonésii,“ připomněl Lukáš Socha. Právě srovnání časově vzdálených fotografií je záměrem výstavy, která putování Sochy a Vaňourka dokumentuje a která začíná v Papírně Plzeň v neděli 17. února, 3 dny po stých narozeninách Miroslava Zikmunda.

Devítiměsíční putování přineslo mnoho zážitků a zkušeností. "Cesta nás především naučila pracovat na hranici únosnosti v těch nejkrutějších podmínkách napříč Euroasií. Poznali jsme, jak důležité je mít oporu jeden v druhém a jak malá chyba může přinést velké a nepříjemné následky,“ zdůraznil Tomáš Vaňourek a dodal: "Dnes už nejsme jen kluci z Plas, ale poznali jsme svět, abychom se mohli jako hloupý Honza vrátit se zkušenostmi. Jsme doma sice jen chvíli, ale oba věříme, že se v nás ta cesta odrazí v nejlepších možných ohledech. Navíc jsme získali poměrně velký nadhled na dnes velmi často diskutované a palčivé globální problémy.“

Cestu dvou mladíků intenzivně sledovala nejen tuzemská média, ale jejich zážitky publikoval na internetu např. National Geographic. "Perličkou byla určitě spolupráce s Tokyo TV, která je nejsledovanější televizní stanicí v japonském Tokiu a náš příběh tam vzbudil takový zájem, že nám byli v patách 15 hodin denně celých 14 dnů. Nakonec z toho vzniká dokument, který by se měl vysílat v hlavním vysílacím čase,“ zavzpomínal Lukáš Socha.

Kromě velké výstavy v Papírně bude v rámci projektu Zikmund100 letošní rok ve znamení besed a vyprávění o cestách. "Několik povídání jsme slíbili kamarádům v našem rodném městě v Plasích. Další akce se nám postupně zapisují do kalendářů a nás velmi těší, že je o projekt Zikmund100 takový zájem. Cestovatelské festivaly a přednášky v sálech škol a měst jsou pro nás obrovskou výzvou a sami jsme zvědavi, jak obstojíme. Jedno ale víme jistě, bude to sranda a věříme, že se spolu s námi bude bavit i publikum,“ podotkli s úsměvem oba cestovatelé.

Výstava v Papírně Plzeň bude přístupná od neděle 17. února do 17. března – každou sobotu, neděli od 10:00 -20:00 se speciálním programem od 14:00 do 20:00 a v týdnu od 16:00 do 20:00. Po dohodě pro skupiny mimo otevírací dobu. Expozice zahrnuje celkem 200 fotografií, artefakty z cest i speciální program pěti smyslů.

Informace o projektu Zikmund100 a akcích kolem něj najdete také na stránkách z100.cz.

FOTO: Po stopách Hanzelky a Zikmunda

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24