QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Po více než dvou měsících končí nouzový stav, řada opatření ale ne

17.05.2020 18:47

Nouzový stav v České republice skončí po více než dvou měsících v neděli 17. května o půlnoci. Řada opatření ale nadále zůstává v platnosti. Stejný zůstává například i režim na hranicích.

DSC_8143

Nouzový stav byl v České republice vyhlášen 12. března, a to na dobu 30 dnů. Prodloužen byl dvakrát, nejdříve do 30. dubna, následně do neděle 17. května.

Konec nouzového stavu ale neznamená, že by skončila všechna opatření. Řada jich zůstává i nadále v platnosti, od pondělí 18. května totiž tato opatření spadají pod kompetenci ministerstva zdravotnictví. Většina z nich se bude rozvolňovat až 25. května. (Více zde)

"Režim na hranicích zůstavá i po skončení nouzového stavu stejný. Hranice je tedy možné překračovat pouze na vybraných přechodech. O otevření dalších nebo o případném rozvolnění kontrol musí rozhodnout vláda. Ta by se tím měla znovu zabývat v pondělí," uvedlo varování ministerstvo vnitra. Češi už mohou cestovat do zahraničí, po návratu ale musí předložit negativní test na koronavirus.

Lidé musí mít i nadále na veřejnosti zakrytá ústa a nos rouškou, dále jsou omezené hromadné akce i provoz škol, zůstávají zavřené vnitřní porostory restaurací. Do 25. května jsou uzavřené i vnitřní prostory hradů a zámků nebo zoologických zahrad.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24