Počet covid+ pacientů v kraji klesá, začne se také rychleji očkovat

30.04.2021 18:27

Počty nemocných i hospitalizovaných v kraji klesají. Dodávky vakcín na následující měsíce jsou přislíbené vyšší, proočkovanost obyvatel stoupá.

očkování4

Denní záchyty nově diagnostikovaných osob s onemocněním covid-19 se pohybují kolem 100 v celém Plzeňském kraji. Týdenní záchyt pak zhruba na 590 případech. Z odebraných testů jde o nově nemocné ve zhruba 15 %.

Nejvíce nemocných se objevuje v kategorii 50-55 let. „Dobré zprávy o klesajících počtech nově nemocných a hospitalizovaných mě velmi potěšily. Optimistická jsem také v oblasti očkování, protože na květen máme přislíbené vyšší dodávky vakcín a budeme tak rychleji očkovat. Osobně mě velmi těší, že jako jeden ze tří krajů v celé České republice máme otevřené mateřské školy a vrací se nám od příštího týdne i žáci druhého stupně ZŠ a víceletých gymnázií. Věřím, že i přes jarní dny a lepší situaci v našem kraji budeme i nadále opatrní budeme nosit respirátory a dodržovat důležitá opatření. Zachovejme si pozici bezpečného kraje a vraťme se k běžnému životu, co nejdříve,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová.

V tomto týdnu do Plzeňského kraje dorazilo 21 060 dávek vakcíny Comirnaty (Pfizer), 2 400 dávek vakcíny Moderna. Pro praktické lékaře je určeno 5 900 dávek vakcíny AstraZeneca a nově také 750 dávek vakcíny Janssen, kterou už praktičtí lékaři očkují. Na květen je přislíbena vyšší dodávka vakcín, budou postupně také uvolňovány k registracím k očkování další kategorie od 50+, předpoklad uvolňování je po týdnu.

Za poslední týden bylo v kraji provedeno více než 8 000 PCR testů a více než 67 000 antigenních testů na oficiálních odběrových místech.

Jaká je situace s testováním ve školách? Od nástupu dětí do škol a školek bylo provedeno 121 164 antigenních testů, z toho vyšlo celkem 51 pozitivních výsledků. Potvrzeno následně konfirmací PCR bylo 21. U zaměstnanců škol bylo provedeno celkem 36 013 testů, pozitivně vyšlo 7 z nich. Konfirmací pak byl potvrzen pouze 1 případ.

Foto: Nemocnice Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24