QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Počítače Západočeské univerzity pomáhají hledat lék na COVID-19

20.03.2020 9:50

Univerzita se připojila k celosvětovému projektu, který využívá volný výpočetní výkon počítačů pro výzkum léku, který by zabránil koronaviru uchytit se na plicních buňkách. Následovat ji může kdokoliv, kdo má počítač a internet.

kampus ZČU

Počítačové učebny Centra informatizace a výpočetní techniky (CIV) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) jsou bez studentů sice opuštěné, ale přesto pracují. Univerzita se totiž rozhodla zapojit se do boje s epidemií koronaviru a přidala se k projektu Folding@Home vědců z americké Stanfordovy univerzity.

Folding@Home je celosvětový projekt, který využívá volný výpočetní výkon počítačů k takzvaným distribuovaným výpočtům. "Zapojených počítačů je obrovské množství, po stažení programu se k nim může přidat jakýkoliv další a výsledkem je jeden z nejvýkonnějších superpočítačů světa, který již v minulosti prováděl výpočty a simulace při výzkumu léčebných látek na léčbu rakoviny, Alzheimerovy, Parkinsonovy a Huntingtonovy choroby.  Nyní se zpracovává návrh klíčového proteinu, který by zabránil koronaviru uchytit se na plicních buňkách,“ vysvětluje mluvčí univerzity Šárka Stará.

CIV ZČU připojilo do projektu Folding@Home 20 počítačů a připravuje zapojení ještě dalších 20. Přidala se rovněž katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd, jejíž tým vyčlenil v několika laboratořích 15 počítačů.

K projektu a ke snaze Západočeské univerzity se může přidat kdokoliv, kdo má počítač a internet. Jak přispět nevyužitým výkonem svého počítače nebo jak se zapojit do univerzitního týmu Folding@ZCU se zájemci dočtou na na webu CIV.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24