QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Podvodníci se zaměřili na seniory. Jaké báchorky používají pro vylákání peněz?

17.07.2021 15:24

Policisté z Plzeňského kraje upozorňují zejména seniory na různé podvody. Podvodníci se pokouší pod různými záminkami přesvědčit starší osoby, využít jejich důvěřivosti a získat finanční obnos.

QAP - úvodní fotka

Pokud Vás někdo oslovuje jménem, nemusí ještě znamenat, že Vás osobně zná. Podvodníci si vymýšlí stále nové a nové legendy, jak z lidí vylákat peníze. "Pachatelé si vyhledají pevné telefonní linky, kdy kontaktují účastníky a zaměřují se na  seniory. Následně se pod smyšlenou postavou vydávají za jejich vnuka a chtějí předat nebo půjčit peníze," uvedla mluvčí policie Dana Landmanová.

Hlavním pravidlem je neposílat peníze nikomu jen po předchozí telefonické domluvě.

Podvodníci nelákají z lidí peníze jen telefonickou cestou, policisté se často zabývají případy, kdy pachatelé navštíví starší osoby u nich doma. "Mnohdy vystupují jako pracovníci společností nebo nabízejí různé zboží. Evidujeme i podvody spojené s opravou nemovitostí, nabízejí práce za neúměrné částky nebo i cenu, která neodpovídá kvalitě a rozsahu provedených prací. Před uzavřením smluvního vztahu se nejdříve poraďte s odborníky nebo rodinnými příslušníky. Podvodníci žádají o pomoc a řeknou fiktivní důvod své návštěvy – potřebují vodu k zapití léků, příbuzný je zraněný u dopravní nehody atd. Nezapomínejte, že za služby související s odběrem plynu nebo elektrické energie nejsou prováděny žádné platby v hotovosti," vyjmenovala některé výmluvy Dana Landmanová.

Pokud se přeci jen stanete obětí podvodného jednání, ihned tuto skutečnost oznamte policistům. "Případy, kdy se stal senior obětí trestného činu, jsou často oznámeny nejbližšími příbuznými s časovou prodlevou, a tím je znesnadněno pátrání po pachateli. Senioři po krádežích a podvodech projevují pocit studu a nechtějí o své zkušenosti s podvodníkem ani promluvit. Není vyloučeno, že se bojí i vycházet z obydlí a mohou mít i další problémy v komunikaci s ostatními lidmi," dodala Landmanová.

Foto: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24