QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Podvodný e-mail chce peníze, jinak zveřejní intimní video

04.04.2019 21:24

Policisté v Plzeňském kraji zaregistrovali vlnu podvodných e-mailů, které se snaží od příjemců vylákat peníze. Pachatel k tomu využívá manipulativní techniky.

Policisté varují před e-mailem od neznámého odesílatele, který žádá finanční odměnu. Podezřelé e-maily neotvírejte, nereagujte na ně, označte je jako spam a především nikomu nic neplaťte!

Několik desítek oznámení od občanů, kteří na svou e-mail komunikaci dostali podvodný e-mail obdrželi policisté na Klatovsku během čtvrtka 4. dubna.

"Pachatel uvádí, že má přístup do zařízení, k osobním údajům i kontaktům. Uvádí i adresu na zaslání virutální měny do 48 hodin a pokud finanční obnost neobdrží, tak údajně získané video zveřejní na sociální síti," popisuje tisková mluvčí policie Dana Ladmanová.

Podle policie nelze vyloučit, že se jedná o hromadně zasílané zprávy a může se jednat i o neoprávněné vniknutí do e-mail schránky. "Pachatel se může vydávat za osobu Vám známou, podle adresy," sděluje Dana Ladmanová, která současně doporučuje zprávu od neznámé osoby ani odkazy neotvírat.

Policisté radí nereagovat - ignorovat nevyžádané zprávy, označit je jako "spam" a smazat. "Buďte obezřetní - jedná se o vědomé manipulativní jednání pachatele, který se chce obohatit na úkor jiných osob!!!," varuje Dana Ladmanová.

Policisté upozorňují občany, aby nezasílali finanční prostředky formou virtuální měny neznámým osobám!

FOTO: Policie ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24