V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Podzimní recept jako "fík"! Škubánky s dušenou mrkví a marinovaným masem

upr
27. 10. 2018 9:39

Hledáte inspiraci na podzimní menu, které opravdu překvapí? Opečené škubánky jsou česká klasika, s mrkví a pořádným kusem masa je to navíc skutečná "pecka"...

Na přípravu budete potřebovat:

Dušená mrkev:

1 kg mrkve
cca 2 cm čerstvého zázvoru
citronová kůra
2 PL světlé máslové jíšky (máslo + hladká mouka)
cukr a sůl

Bramborové škubánky:

250 g brambor B nebo C
4-5 PL hladké mouky
sůl

Postup přípravy receptu:

Mrkev očistěte, polovinu nahrubo nastrouhejte a druhou nakrájejte na tenká kolečka. Nakrájenou část vložte do hrnce, podlijte vodou do poloviny a nechte přiklopené dusit asi 5 minut. Poté přidejte nastrouhanou mrkev, najemno nastrouhaný zázvor a z důkladně omyté poloviny citronu nastrouhanou kůru. Pouze žlutou část, nikoliv bílou pod ní. Osolte a přidejte malý oříšek másla. Duste do změknutí. Poté vmíchejte jíšku a pokud se vám bude zdát mrkev málo sladká, dochuťte cukrem.

Na škubánky uvařte v osolené vodě doměkka oloupané a nakrájené brambory tak, aby šly rozmačkat. Část vody slijte, ale nechte jí v hrnci přibližně 50 ml. Vše zasypte hladkou moukou a ihned uzavřete poklicí. Trochu obsah protřepte, aby se brambory moukou obalily. Vše nechte zapařit. Po vychladnutí rozmačkejte brambory a ručně vypracujte nelepivé těsto. V případě, že lepí, přidejte trochu mouky. Vytvarujte z těsta škubánky a smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

Ideální k mrkvi se škubánky je maso z receptu Marinovaný pečený bůček, místo bůčku se může použít i krkovice.

foto a recept: Andrea Motlíková

Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice S Andreou v kuchyni.

 

MK
sdílet na facebook

Výlety do Brd s průvodcem pokračují! Vydejte se na kole na vrchol Marásek

Lifestyle
 čtení
22. 3. 2019 10:57

Výlety do Brd s průvodcem běží i v letošním roce. Tentokrát se můžete vydat na cyklovýlet na vrchol Marásek. Víkend navíc slibuje luxusní počasí...

Bavte se o víkendu! Tipy na 23. a 24. března

Lifestyle
 čtení
21. 3. 2019 17:31

Kam vyrazit a jak můžete trávit první jarní víkend? Podívejte se na naše tipy z Plzně a celého kraje a nechte se inspirovat, kde se můžete odreagovat...

  QAP téma   Kam na oběd?
U PAŠÁKA, pivovar - restaurace      Kalikovský Mlýn      Restaurant Flora      Pivnice Flora      
  Tipy do Bavorska

Bavorské lázně navštěvuje stále více Čechů

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Český software s.r.o.

Tvorba www stránek

  Express Servis

Vše pro váš Apple! Prodej a servis Apple telefonů a zařízení.

  Přehled dnešních akcí

  Okouzlující slečna

19:00     Plzeň » Divadlo J. K. Tyla

Nové divadlo malá scéna