23.04.2024 14:38 23.04.2024 18:30
Policie zasahovala na jedné z tachovských škol. Mladý muž měl lidem vyhrožovat nožem
Policie v úterý 23. dubna zasahovala na jedné z tachovských škol.
23.04.2024 14:38 23.04.2024 18:30
Policie v úterý 23. dubna zasahovala na jedné z tachovských škol.
22.04.2024 10:40 23.04.2024 14:28
23.04.2024 9:55 23.04.2024 14:24
U Kotousova (část obce Chocenice) v okrese Plzeň-jih právě zasahují hasiči u požáru autobusu.
Hledáte inspiraci na podzimní menu, které opravdu překvapí? Opečené škubánky jsou česká klasika, s mrkví a pořádným kusem masa je to navíc skutečná "pecka"...
Na přípravu budete potřebovat:
Dušená mrkev:
1 kg mrkve
cca 2 cm čerstvého zázvoru
citronová kůra
2 PL světlé máslové jíšky (máslo + hladká mouka)
cukr a sůl
Bramborové škubánky:
250 g brambor B nebo C
4-5 PL hladké mouky
sůl
Postup přípravy receptu:
Mrkev očistěte, polovinu nahrubo nastrouhejte a druhou nakrájejte na tenká kolečka. Nakrájenou část vložte do hrnce, podlijte vodou do poloviny a nechte přiklopené dusit asi 5 minut. Poté přidejte nastrouhanou mrkev, najemno nastrouhaný zázvor a z důkladně omyté poloviny citronu nastrouhanou kůru. Pouze žlutou část, nikoliv bílou pod ní. Osolte a přidejte malý oříšek másla. Duste do změknutí. Poté vmíchejte jíšku a pokud se vám bude zdát mrkev málo sladká, dochuťte cukrem.
Na škubánky uvařte v osolené vodě doměkka oloupané a nakrájené brambory tak, aby šly rozmačkat. Část vody slijte, ale nechte jí v hrnci přibližně 50 ml. Vše zasypte hladkou moukou a ihned uzavřete poklicí. Trochu obsah protřepte, aby se brambory moukou obalily. Vše nechte zapařit. Po vychladnutí rozmačkejte brambory a ručně vypracujte nelepivé těsto. V případě, že lepí, přidejte trochu mouky. Vytvarujte z těsta škubánky a smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
Ideální k mrkvi se škubánky je maso z receptu Marinovaný pečený bůček, místo bůčku se může použít i krkovice.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice S Andreou v kuchyni.