Podzimní recept jako "fík"! Škubánky s dušenou mrkví a marinovaným masem

27.10.2018 9:39

Hledáte inspiraci na podzimní menu, které opravdu překvapí? Opečené škubánky jsou česká klasika, s mrkví a pořádným kusem masa je to navíc skutečná "pecka"...

upr

Na přípravu budete potřebovat:

Dušená mrkev:

1 kg mrkve
cca 2 cm čerstvého zázvoru
citronová kůra
2 PL světlé máslové jíšky (máslo + hladká mouka)
cukr a sůl

Bramborové škubánky:

250 g brambor B nebo C
4-5 PL hladké mouky
sůl

Postup přípravy receptu:

Mrkev očistěte, polovinu nahrubo nastrouhejte a druhou nakrájejte na tenká kolečka. Nakrájenou část vložte do hrnce, podlijte vodou do poloviny a nechte přiklopené dusit asi 5 minut. Poté přidejte nastrouhanou mrkev, najemno nastrouhaný zázvor a z důkladně omyté poloviny citronu nastrouhanou kůru. Pouze žlutou část, nikoliv bílou pod ní. Osolte a přidejte malý oříšek másla. Duste do změknutí. Poté vmíchejte jíšku a pokud se vám bude zdát mrkev málo sladká, dochuťte cukrem.

Na škubánky uvařte v osolené vodě doměkka oloupané a nakrájené brambory tak, aby šly rozmačkat. Část vody slijte, ale nechte jí v hrnci přibližně 50 ml. Vše zasypte hladkou moukou a ihned uzavřete poklicí. Trochu obsah protřepte, aby se brambory moukou obalily. Vše nechte zapařit. Po vychladnutí rozmačkejte brambory a ručně vypracujte nelepivé těsto. V případě, že lepí, přidejte trochu mouky. Vytvarujte z těsta škubánky a smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

Ideální k mrkvi se škubánky je maso z receptu Marinovaný pečený bůček, místo bůčku se může použít i krkovice.

foto a recept: Andrea Motlíková

Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice S Andreou v kuchyni.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24