Pokles v recyklaci baterií oproti minulému roku je skoro padesátiprocentní!

25.09.2020 13:05

Češi méně recyklují. V letošním prvním pololetí odevzdali lidé v Plzeňském kraji k recyklaci 28 589 kg použitých baterií. V meziročním srovnání jde o 44% pokles.

Ecobat_OBCE_kovy-v-bateriích

Výrazný propad je patrný téměř ve všech sběrných kanálech – sběr klesl ve firmách, ve městech a obcích a také ve školách. Jedinou výjimkou jsou obchody, kde se vybralo přibližně stejné množství jako loni.

„Na statistikách odevzdaných baterií je patrné, že i do třídění a recyklace se promítají koronavirová opatření. Logicky klesl sběr baterií ve školách, které byly od března uzavřené. Méně je také baterií z průmyslu, ale i z měst a obcí. Předpokládáme však, že v druhé polovině roku se situace zlepší. Věříme, že lidé na třídění nezanevřeli, jen baterie na sběrná místa odnesou později,“ říká Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti ECOBAT, která v České republice zajišťuje sběr a recyklaci baterií.

Kam s bateriemi?

Sběrných míst, kam je možné nosit použité baterie, je v České republice již přes 22 tisíc. Konkrétně můžete baterie odevzdávat do červených venkovních kontejnerů, ve sběrných dvorech, dále ve všech obchodech, kde se baterie prodávají, ve školách, které jsou zapojeny do programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět, v některých městských a obecních úřadech, nebo též v některých firmách a organizacích, které zřizují sběrná místa na pracovištích. Abyste nemuseli s každou baterií běhat na sběrné místo, pro skladování baterií v domácnosti je možné využít designovou krabičku ECOCHEESE. Tu si můžete zdarma objednat na www.ecocheese.cz.

Foto: Ecobat

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24