QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Policie radí řidičům, jak se zachovat, když nemůžete zabránit střetu se zvěří

23.09.2020 17:43

Zvýšit svoji obezřetnost by měli řidiči v podzimních měsících, především pokud se vydají na silnice v blízkosti lesního porostu a polí, za snížené viditelnosti nebo v nočních a brzkých ranních hodinách.

n

 V lesních lokalitách nebo poblíž lesa totiž hrozí srážky s lesní zvěří. "Zároveň by řidiči měli svou jízdu přizpůsobit tak, aby v případě výskytu lesní zvěře dokázali včas zareagovat. Ačkoliv ke střetu může dojít v jakoukoliv denní dobu, má vysoká z věř tendenci pohybovat se hlavně za svítání a za soumraku. V případě, že zahlédnete vysokou zvěř na silnici, vypněte dálková světla, přibrzděte a pomalu pokračujte," radí mluvčí policie Ivana Jelínková a dodává, aby řidič byl na pozoru i nadále. Zvěř se totiž často pohybuje ve větším počtu kusů, proto buďte obezřetní a počítejte raději s dalšími zvířaty.

Jak se zachovat, když už střetu se zvěří nelze zabránit? "V případě, že střetu již nemůžete zabránit, zkuste zachovat klid. Neměňte směr jízdy. Tímto manévrem může dojít k daleko závažnější havárii. Proto nestrhávejte volant, ani nijak nekličkujte. Schůdnější variantou je do zvířete najet," říká Ivana Jelínková.
Co se sraženým zvířetem? Lesní zvěř nepatří majiteli lesa ani nikomu jinému. Pokud však zvěř vozem srazíte, stává se majetkem mysliveckého sdružení, které má v místě dopravní nehody svoji honitbu. Jestliže se některý z řidičů rozhodne si sraženou zvěř odvézt s sebou domů, dopouští se protiprávního jednání. Navíc poraněné zvíře může člověka zranit.

Policisté doporučují celou událost nahlásit na linku tísňového volání Policie České republiky 158. Operační důstojník vyšle na místo dopravní policisty a kontaktuje hospodáře mysliveckého sdružení, v jehož teritoriu se dopravní nehoda stala. Ten se o zvíře postará a zajistí, aby bylo zvíře bezpečně odklizeno ze silnice.

Foto: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24