QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Policie se zabývá šířením koronaviru u politiků, kritice čelí hejtman Bernard

06.04.2020 21:36

Policie se zabývá šířením koronaviru v řadách politiků. Velké kritice čelí hejtman Josef Bernard. Ještě než měl výsledky testu, který si nechal udělat kvůli projeveným příznakům, normálně pracoval a mohl kohokoliv nakazit.

1

"Kolegové z úřední povinnosti a na základě vnějších podnětů prověřují, zda nemohlo dojít k trestnému činu šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti a to ve vztahu k neznámému pachateli. Zahájili jsme úkony trestního řízení a v současné chvíli kriminalisté prověřují veškeré okolnosti,“ uvedla policejní mluvčí  Martina Korandová. Vyšetřování souvisí s pozitivním testem na koronavirus u hejtmana Josefa Bernarda a dalších krajských politiků.

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard se dostal do karantény poté, co se koronavirus projevil u radní Radky Trylčové, to bylo 26. března. S radní se setkal 16. března. "Jsem v karanténě minimálně do pondělí příštího týdne. Cítím se naprosto zdráv," uvedl na svém facebookovém profilu 26. března hejtman Josef Bernard. V karanténě měl být tedy dle svých slov minimálně do pondělí 30. března.

29. března hejman oznamuje, že jeho testy vyšly negativně. A od té doby až do druhého testu normálně pracuje a není v karanténě. 1. dubna navštívil například plzeňskou firmu WPA, která pro Plzeňský kraj dodá ochranné masky s výměnným filtrem. O dva dny později, v pátek 3. dubna, hejtman potvrzuje, že jeho druhý test je pozitivní.

Proč si hejtman nechal udělat druhý test? "Je pravda, že jsem v sobotu (28. března pozn.red.) po tom náběru cítil takovou menší slabost, měl jsem teplotu," vysvětlil hejtman v rozhovoru pro ČT, proč si nechal dělat druhý test a dodal: "Jeho výsledek jsem se dozvěděl včera (pozn. red. v pátek 3. dubna), hned jsem odešel do karantény, potom, co mi sdělili, že je pozitivní."

Pak je tedy otázkou, proč se v době, kdy ještě neměl výsledky druhého testu, hejtman běžně pohyboval mezi lidmi? Nechal si přece test udělat proto, že měl podezření a objevily se u něj, jak sám říkal, příznaky.

To mu teď ostatně vytýká i řada lidí a kolegů politiků. V tomto mezidobí, kdy měl sám podezření a neměl ještě výsledky testů, mohl totiž kohokoliv nakazit. Byť už mu skončila první nařízená karanténa od hygieniků.

Tiskové oddělení krajského úřadu se nechce ke zdravotnímu stavu úředníků nijak vyjadřovat. Hejman Josef Bernard ale vydal v pondělí 6. dubna na svém facebooku oficiální post, kde se hájí. Už v sobotu 4. dubna v rozhovoru pro ČT uvedl, že čeká na výsledky třetího testu (z 3. dubna) a v neděli absolvoval ještě test čtvrtý.

"Tento post je určený všem, kteří mě začali osočovat z toho, že šířím nakažlivou nemoc. Zaprvé, neurčoval jsem si délku karantény, ani kolikrát budu testovaný, ani jak dlouho v karanténě mám být. Na to jsem moc malý pán. Vše řídila Krajská hygienická stanice. Do práce jsem šel poté, co byl můj test negativní a uplynulo více jak 14 dní od kontaktu s kolegyní radní, která byla pozitivní na COVID-19," uvedl hejtman.

Hejtman tvrdí, že se stala chyba. "V současnosti jsem podstoupil během 11 dní už 4 testy, které mi také nařídila hygiena. První test byl negativní, druhý pozitivní a třetí opět negativní. Teď velice nedočkavě čekám na výsledek čtvrtého testu, ale s pravděpodobností hraničící s jistotou se stala chyba," uvedl dále hejtman.

foto: fcb Josef Bernard

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24