QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Policie vzala útokem ubytovny v Plzni i okolí! Zaměřila se hlavně na cizince

06.11.2018 13:56

Policie na jihu Plzeňska a v Plzni rozjela další kontroly ubytoven. I tentokrát odhalila různě závažná porušení pobytového režimu, ale i přestupky a trestné činy.

DSC05824

V Plzni a na jižním Plzeňsku proběhly další kontroly se zaměřením na cizince a dodržování pobytového režimu. Do terénu šlo téměř 50 policistů. Zkontrolováno bylo více než 200 osob a zjištěno několik různě závažných porušení pobytového režimu, včetně přestupků a trestných činů.

"Ve čtyřech případech cizinci předložili k prokázání své totožnosti padělaný anebo pozměněný občanský průkaz občana EU. Další dva cizinci se sice neprokázali na místě padělaným dokladem totožnosti kontrolujícím policistům, avšak ve firmě jsou vedeni jako občané EU, padělkem se tedy prokazovali zaměstnavateli, navíc překročili maximální dobu povoleného pobytu na území. S těmito cizinci je vedeno správní řízení o správním vyhoštění, které je možné vydat až na dobu 5 let. Se čtyřmi cizinci, kteří se padělkem prokázali přímo na místě, je navíc vedeno trestní řízení ve věci padělání a pozměnění veřejné listiny, o trestu rozhodne na návrh státního zástupce v nejbližších dnech soud a cizincům hrozí trest odnětí svobody, případně podmíněně odložený a trest vyhoštění," uvedl vedoucí oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort Stanislav Mraček. 

Všech šest cizinců bylo zajištěno nebo zadrženo a na osobní svobodě budou omezeni pravděpodobně až do doby nuceného vycestování z území.

"Další cizinec pracoval bez povolení k zaměstnání, s ním bylo zahájeno řízení o správním vyhoštění, to je možné vydat taktéž až na dobu 5 let. Dalších více než deset cizinců bylo předvoláno, aby doložili a vysvětlili policistům, zda disponují potřebnými povoleními k zaměstnání. Jedenatřiceti cizincům byl dále za zjištěné přestupky proti zákonu o pobytu cizinců vydán příkaz na místě, celková suma udělených správních trestů činí 32.500,- Kč. Několik cizinců bylo v průběhu pobytové kontroly zajištěno nebo předvedeno, protože nemohli na místě prokázat svoji totožnost," říká tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Martina Korandová.

"Všichni cizinci, u kterých bude rozhodnuto o vyhoštění, budou zařazeni do Schengenského informačního systému a po stanovenou dobu nebudou moci vstoupit do žádného ze států schengenského prostoru," dodává tisková mluvčí Martina Korandová.

Policie v kontrolách ubytoven bude nadále pokračovat. Souvisí to s narůstajícími problémy se zahraničními a agenturními pracovníky v oblasti průmyslových zón. Ubytovny jsou obecně místy, kam policie vyjíždí poměrně často kvůli nejrůznějším incidentům a konfliktům.

FOTO: Ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24