QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Policie zadržela dva kamiony s desítkami migrantů - FOTKY

16.02.2018 21:03     17.02.2018 13:14

Policisté odhalili v kamionech na dálnici D5 uprchlíky. Šlo celkem o 35 cizinců, z toho 13 dětí.  Oba řidiče policisté zadrželi. Přinášíme info a fotky!

kamion s uprchlíky foto QAP_cz (5)
kamion s uprchlíky foto QAP_cz (1)kamion s uprchlíky foto QAP_cz (2)kamion s uprchlíky foto QAP_cz (3)kamion s uprchlíky foto QAP_cz (4)kamion s uprchlíky foto QAP_cz (6)kamion s uprchlíky foto QAP_cz (5)kamion s uprchlíky foto QAP_cz (7)kamion s uprchlíky foto QAP_cz (8)kamion s uprchlíky foto QAP_cz (10)

Kamiony policisté zadrželi v pátek večer za tunelem Valík a v Ostrově u Stříbra. Pravděpodobně se v nich ukrývali cizinci z východní Evropy, jejich totožnost ale policie zatím neupřesnila.

Nákladní vozy s uprchlíky mířily z Rumunska, přes Maďarsko a Slovensko s největší pravděpodobností do Německa. Podle policejní mluvčí Veroniky Hokrové dostali naši policisté tip na podezřelá vozidla od německých kolegů.

V jednom z kamionů policisté odhalili sedm cizinců, z toho čtyři děti, ve druhém 28 lidí včetně devíti dětí.  "Na místě jsme zadrželi dva řidiče, ročníky 1981 a 1992,“ uvedla mluvčí. Všechny zadržení byli autobusem dopraveni na policejní služebnu.

Ke kamionu v Ostrově byla přivolána zdravotnická záchranná služba, protože jedno z dětí zvracelo. "Žena a dítě byly po ošetření převezeny do Stodské nemocnice," uvedl mluvčí záchranky Martin Brejcha.

Aktualizace sobota 13:15

"Na obou místech byli zadrženi řidiči a jejich spolujezdci ve věku 26 let, 26 let, 29 let a 37 let. Zajištěné osoby byly převezeny přistavenými autobusy na oddělení cizinecké policie k dalšímu opatření," uvedla mluvčí policie Veronika Hokrová.

V současné době policie zjišťuje v rámci Evropské unie, zda lidé nejsou vedeni jako žadatelé o azyl v jiném členském státě.

"A to za účelem zjištění, zda by v rámci dublinského systému a jeho nařízení bylo možné navrácení do příslušného státu, kde je cizinec žadatelem o azyl. Další možností je postup podle readmisní dohody se Slovenskou republikou, neboť kamiony přijely do České republiky ze Slovenska. Po provedení všech potřebných úkonů budou zajištěné osoby pravděpodobně převezeny do zařízení pro zajištění cizinců," říká dále policejní mluvčí.

S řidiči a jejich spolujezdci je v současné době vedeno trestní řízení  v souvislosti s podezřením ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24