QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Polní pošta Americké armády... Povídání o výstavě s Pavlem Hauznerem - FOTKY

19.04.2021 14:18

Do soboty 10. května je k vidění v mázhauzu Plzeňské radnice výstava Polní pošty Americké armády v jihozápadních Čechách. Jejím autorem a naším průvodcem je historik Pavel Hauzner.

Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (6)
Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (1)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (2)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (3)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (4)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (5)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (6)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (7)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (9)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (8)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (10)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (11)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (12)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (13)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (14)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (15)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (16)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (17)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (18)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (19)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (20)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (21)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (22)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (23)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (24)Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (25)

Výstava Polní pošty Americké armády v jihozápadních Čechách byla původně připravena k 75. výročí osvobození Plzně americkou armádou. Z důvodu pandemie koronaviru na jaře loňského roku byla ale zrušena a přeložena na rok 2021 k oslavě výročí 75+1 od konce druhé světové války. My jsme si výstavu prošli se jejím autorem Pavlem Hauznerem.

Výstava představuje korenspondenci amerických vojáků podanou a došlou na armádní poštovní úřady, označení jednotlivých jednotek a jejich umístnění na osvobozením území včetně fotografií dokumentující jednotlivá vojenská ležení. Na celkem dvou desítkách výstavních panelů jsou také k vidění ukázky tehdejších časopisů, komiksů a novin došlých ze Spojených států amerických.

"Vojáci, neměli dostatek prostoru na své osobní věci, proto jednou za čas vykopali jámu, do které vyhazovali věci, které již nepotřebovali. My jako malí kluci, před tím, než tu jámu zapálili, jsme do ní chodili a z dopisů jsme vytrhávali poštovní známky. Kromě poštovních známek jsem také sbírali obaly od cigaret a od zápalek, nebo komiksy, které jsem si dodnes ponechal," vzpomíná Pavel Hauzner, který bydlel nedaleko Borského parku, kam za vojáky jako malý kluk chodil.

Aby se šetřilo místem v letadlech, která převážela poštu, vznikly V - Maily. "Protože amerických vojáků bylo tisíce, vzniky takzvané V - Maily. To byly formuláře, do kterých se napsala zpráva a ta se následně fotografovala a natočila se na filmový pásek. Tyto filmové pásky se posílaly každý den letadlem. Když pošta dorazila k vojákům, filmový pásek se vyvolal ve vyvolávací stanici, která se nacházela v Borském parku. Pošta se roztřídila do obálek a předala se konkrétním vojákům," sděluje QAPu Pavel Hauzner.

Na výstavě jsou k vidění dopisy. Jak nám autor prozradil, dopisy, které se posílaly letecky stály 6 centů. Pokud se dopis posílal obyčejně, stálo jeho zaslání pouze 3 centy. Zdarma se posílaly dopisy v případě, že psal voják vojákovi, tyto dopisy se od ostatních rozeznávaly tím, že na obálce měly útvarové razítko.

 

Poměrně velkou vzácnosti na výstavě je také pero u knihy O invasi a vítězství. "Když byl v Praze bývalý prezident Spojených států amerických Dwight D. Eisenhower, jel za ním můj tatínek, aby si nechal podepsat jeho knihu. Eisenhower mu pak daroval toto pero, které má zlatý hrot," říká Pavel Hauzner.

Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (23)
 

Ve výstavních skříních uvidíte i komiksy, které četli američtí vojáci. "Tento komiks Supermana se dnes na aukci vydražuje za 2 500 amerických dolarů," ukazuje Pavel Hauzner na jeden z vystavených kusů.

Výstava mázhaus _posta _Hauzner_foto QAP (21)

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24