Pomněnkový den v kraji. Policisté připomínají osud pohřešovaných dětí

25.05.2018 14:46

Pomněnkový den, který připadá na 25. května, připomíná osud pohřešovaných dětí. U nás se koná od roku 2004. Policie v Plzeňském kraji se také letos zapojila.

1
12345687

Pomněnkový den vznikl v roce 1983 ve Spojených státech amerických. Česká republika si tento den připomíná od roku 2004.

V rámci naší republiky pátrají policisté každý rok po několika tisících dětí, v mimořádném systému „Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech“ nebo-li "dítě v ohrožení" se ocitnou každoročně zhruba dvě desítky dětí.  Této problematice se věnuje také projekt „Pomozte mě najít“.

"Systém umožňuje bezprostřední zapojení sdělovacích prostředků a tím i široké veřejnosti, do pátrání po pohřešovaném dítěti. Právě rychlost je v těchto případech jedním z rozhodujících faktorů. Od spuštění bylo jeho prostřednictvím vyhlášeno do pátrání více než 100 dětí. Pro zařazení do systému musí pohřešované dítě splňovat určitá kritéria. Například se vzhledem k věku může stát obětí nešťastné náhody, postrádá přístup k životně důležitým lékům, či se stalo obětí únosu," vysvětluje mluvčí prezidia Ivana Nguyenová.

V loňském roce byl tento mechanismus využit ve třiceti případech a v letošním roce zatím čtyřikrát. "Všechny pohřešované děti byly v pořádku nalezeny, až na jednu dívku z Ústeckého kraje, kterou se do současné doby nepodařilo najít. Velmi důležité je to, že veřejnost věnuje každému případu, který je takto zveřejněn, velkou pozornost, a díky tomu je úspěšnost při pátrání tak vysoká," dodává mluvčí policejního prezidia.

K mezinárodnímu dni pohřešovaných dětí se připojila i policie v Plzeňském kraji. Do ulic tak šly policistky, aby na problematiku poukázaly. "Policistky upozorňovaly zejména rodiče dětí, jak se zachovat v případě, že by se jejich dítě ztratilo. V rámci akce rozdávaly upomínkové předměty," říká mluvčí policie Martina Korandová.

FOTO: Policie ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24