Pomník Díky, Ameriko! je pod speciálním dohledem špičkového systému - FOTKY

15.05.2019 11:59

Pomník Díky, Ameriko! je nově pod dohledem špičkové technologie. Město poprvé používá videoanalýzu obrazu, která detekuje podezřelé osoby, události i věci.

foto-qap-cz (17)
foto-qap-cz (17)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (4)foto-qap-cz (7)DSC_0047foto-qap-cz (10)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (16)foto-qap-cz (14)

Takzvanou inteligentní videoanalýzu využívá nově město Plzeň pro dohled na pomník Díky, Ameriko! Téma jeho zabezpečení se diskutovalo v minulosti opakovaně. Nakonec město vsadilo na speciální kamerový systém.

Novinka dokáže rozpoznat neobvyklé chování v daném místě, nežádoucí pohyb, shromažďování více osob, odložené zavazadlo a podobně, následně systém automaticky vyvoláním poplachu upozorní obsluhu kamerového centra.

O ochraně a dohledu nad pomníkem se začalo mluvit především v souvislosti s jeho rekonstrukcí po tom, co se musely před lety odstranit poškozené pylony. "Diskutovaly se různé možnosti v podobě například ozdobných řetízků. Nakonec jsme si ale řekli, že máme kvalitní kamery a kvalitní systém, tak nasadíme umělou inteligenci, tedy analýzu obrazu. Je to průlomová věc. V minulosti se tomu všichni bránili, protože nechtěli být pod tlakem veřejnosti, protože to bylo vnímáno jako nějaké sledovací zařízení. Jsem rád, že se názor prolomil. Není to proto, abychom někoho sledovali. Pokud nikdo nic nepáchá, není důvod ho sledovat," říká radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký.

Pomník kamera s rozlišením 4K, na níž byla v uplynulých dnech spuštěna ve zkušebním režimu inteligentní videoanalýza. "Inteligentní videoanalýza je standardní součástí poslední generace kamer i v rozlišení FHD instalovaných v rámci našeho městského kamerového systému. Jedná se o systém, který najde využití při ochraně vybraných objektů, případně při identifikaci mimořádného chování osob. Je schopen identifikovat vstup do předem definované oblasti, překročení definované linie včetně směru, shromažďování osob, odložení předmětu a tak dále. Kritérií pro vyvolání poplachu je možno nastavit velmi mnoho a podrobně je specifikovat. Poplachy jsou automaticky zobrazovány na samostatném monitoru, kterým bylo dovybaveno centrální pracoviště obsluhy městského kamerového systému,“ vysvětlil Vlastimil Gola, radní pro oblast Smart Cities a podpory podnikání.

DSC_0047

 

Podobný systém by mohl v Plzni ohlídat i fakultní nemocnici nebo nádraží...

O použití videoanalýzy uvažuje město i na dalších místech krajské metropole. O lokalitách se ale povede důsledná diskuse. "Budeme velmi vážit, kde to spouštět. Systém například umí počítat vozidla. Pokud bychom si například řekli, že chceme monitorovat průjezdy nákladních vozidel po Klatovské, mohli bychom to tam využít. Něco podobného bychom mohli mít například před hlavním vlakovým a autobusovým nádražím, kde je velký pohyb osob, kde víme, že máme problémy s lidmi bez domova," dodává Martin Zrzavecký s tím, že dalším podobným místem by mohl být areál fakultní nemocnice.

Už v současné době se podobný dohled testuje také na odstavném parkovišti u Regensburské ulici. Podle Josefa Brůhy ze Správy veřejného statku města Plzně krajská metropole aktuálně provozuje 176 kamer. "Po zaškolení obsluhy a řádném ověření systému předpokládáme jeho využití i na dalších kamerách, které mají systém inteligentní videoanalýzy integrován a z provozního hlediska bude její použití možné,“ uvedl Josef Brůha. 

FOTO: QAP.CZ, Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24