Pomník na Mikulášském hřbitově čelí nájezdům vandalů. Dostane speciální ochranu

18.03.2019 13:01

Pomník truchlícího anděla u hrobu J. K. Tyla na Mikulášském hřbitově v Plzni bude pod speciální ochranou. V posledních letech je stále častěji terčem vandalů.

socha

Pomník J. K. Tyla na Mikulášském hřbitově nechalo město před zhruba devíti lety kompletně zrekonstruovat. Restaurátorské práce vyšly na víc jak 600 tisíc.

"Zrestaurování sochy znamenalo především šetrné očištění, odstranění nevhodných nátěrů a modelačních doplňků z originálu. Veškeré práce probíhaly v ateliéru restaurátora, originál sochy byl uschován v depozitu. Na Mikulášský hřbitov byla osazena kopie původní sochy," říká Ilona Pelíšková ze Správy veřejného statku města Plzně s tím, že práce trvaly sedm měsíců.

Vandalové se v posledních letech ovšem postarali o velké poničení sochy. Útoky vandalů se množí zejména v posledních třech letech. U sochy byla například uražená ruka s věncem. "Škoda se vždy pohybovala okolo částky 70 tisíc, celková způsobená škoda byla 210 tisíc," uvádí Ilona Pelíšková.

Správa veřejného statku se tak rozhodla pro speciální zabezpečení. V letošním roce bude socha truchlícího anděla u náhrobku J. K. Tyla zakryta bedněním před vandaly. "V současné době postupujeme další kroky k jejímu zabezpečení," uzavírá Ilona Pelíšková.

FOTO: SVSMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24