QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Porucha na meteorologické stanici v Nepomuku má kuriózní důvod

22.07.2022 10:25

Český hydrometeorologický ústav zveřejnil kuriózní případ poruchy na snímači rychlosti větru. Technika důvod poruchy překvapil. Co se stalo?

anemometr_ilustračka_pixabay

„Během víkendu došlo na klimatologické stanici Nepomuk k poruše snímání rychlosti větru – i přes slabý až mírný vítr indikoval miskový anemometr úplné bezvětří. Přístroje na stanicích samozřejmě trpí neustálým působením povětrnostních vlivů, proto mají na občasné závady nárok, na místě se však ukázalo, že problém způsobil úplně jiný přírodní činitel,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav na svém Facebooku.

Na Michala Šéna z Oddělení meteorologie a klimatologie v Plzni čekalo překvapení. „Po sklopení stožáru bylo jasné, že se ve výšce 10 m nad terénem činil pavouk, který během klidné noci ze soboty na neděli svou sítí misky anemometru důkladně znehybnil. Silnější vítr či déšť by je sice dokázal zase uvolnit, takový „servisní zásah“ nám ale aktuální počasí neposkytlo,“ uvedlo ČHMÚ.

ČHMU na Facebooku požádalo veřejnost o pomoc s určením pavouka. „Pozná někdo druh pavouka? Potřebujeme vyplnit do záznamu příčinu poruchy.“

Foto pracanta, naleznete v galerii.

Foto ilustrační pixabay, pavouk ČHMU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24