Posílat peníze dopředu za zboží se nevyplácí. Před čím ještě policisté varují?

06.01.2021 11:10

Policisté varují občany před podvodníky na internetových portálech. Množí se i podvody přes sociální sítě. Pachatelé často vyžadují peníze předem, po obdržení částky však přestanou komunikovat.

IMG_1130

Hned dvě ženy z Domažlicka naletěly internetovým podvodníkům, kteří nabízeli zboží a po obdržení platby už dále nekomunikovali. "Jeden pachatel umístil inzerát na prodej korálků na náramky za 520 korun. Na ten reagovala čtyřicetiletá žena. Další podvodník umístil nabídku na prodej notebooku za částku 13 637 korun. Na inzerát reagovala dvaačtyřicetiletá žena. Kontaktovala prodejce a podle jeho instrukcí zaslala ze svého účtu na jeho bankovní účet požadovanou částku. Po zaplacení peněz však zakoupené zboží ani jedna z nich neobdržela, ani žádnou jinou protihodnotu, ani jim nebyly vráceny finanční prostředky," uvedla mluvčí policie Dagmar Brožová s tím, že upozorňuje občany, aby nereflektovali na podobné nabídky a neposílali finanční prostředky neznámým lidem. Policisté také opětovně varují občany, aby nekupovali zboží přes neprověřené internetové obchody!

Policisté šetří v poslední době také několik případů, kdy byly osoby podvedeny na sociálních sítích. "V domnění, že komunikují na sociální síti s kamarádkou či příbuznými, na žádost jim sdělily telefonní čísla a následně poskytly kódy, které na jejich mobil přišly, prostřednictvím aplikace messenger na výše uvedený profil své kamarádky či příbuzných. Poté však se zděšením zjistily, že jim byla zaslána vyúčtování za různé služby v řádech tisíců korun," upozornila na další podvodníky Dagmar Brožová.

Jak se v tomto případě zachovat? "Pokud obdržíte žádost podobného charakteru, je určitě vhodné známého kontaktovat jiným způsobem, nejlepé osobně, a zjistit veškeré okolnosti. Když se i přes toto varování stane něco podobného, dotyčného pachatele na sociálních sítích neblokujte, neodstraňujte z přátel. Veškerou komunikaci předložte policistům, proto ji nemažte. V případě zjištění podvodného jednání také doporučujeme kontaktovat přátele na sociální síti a o daném jednání falešného účtu je informovat. Pokud zjistíte, že již někdo z vašich přátel podvodníkovi naletěl, doporučte mu, aby věc taktéž oznámil na policii," dodala Dagmar Brožová.

Foto: ilustrační

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24