QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Potravinářská inspekce zakázala cukrovinku nebezpečnou pro alergiky - FOTO

06.04.2019 13:41

Inspektoři zakázali trubičky, které mohly alergikům způsobit vážné zdravotní problémy. Obal deklaroval pouze "obsah stopy arašídů", avšak skutečný obsah byl naměřen 300 x vyšší!

untitled (1)

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nevyhovující potravinu z Polska „TRUBIČKY plněné krémem s kakaovou příchutí“, s datem minimální trvanlivosti do 30. 9. 2019, výrobce nebyl neuveden.

U odebraného vzorku prokázala analýza SZPI přítomnost alergenu - arašídů v koncentraci 7 882 miligramů na kilogram (mg/kg), což může být pro rizikové pro alergiky.

"Výrobce na obale uvedl: „může obsahovat stopy sezamu, arašídů a jiných skořápkových plodů“. Vzhledem k tomu, že naměřená koncentrace arašídů více než 300x překračuje množství uznatelné jako „stopy“, jedná se o potravinu, která může představovat významné zdravotní riziko pro osoby s alergií nebo intolerancí na arašídy," uvedl Radoslav Pospíchal z SZPI.

Výrobek se prodával v provozovně Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu, Náměstí 17. listopadu 1543 Strážnice. "V rámci ochrany spotřebitele nařídila inspekce celorepublikové opatření společnosti Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu, Veselská 733, 687 24, Uherský Ostroh, aby zajistila stažení uvedené šarže ze všech svých provozoven," sdělil Radoslav Pospíchal.

Inspekce zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení pokuty a v kontrolách segmentu bude pokračovat.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24