QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Potřebujete nebo šijete roušky? V Plzni vznikla speciální facebooková skupina

26.03.2020 7:45

S nápadem vytvořit speciální "rouškovou skupinu“ přišli členové Českého červeného kříže z Plzně a Rokycan. Zapojilo se už několik stovek lidí, kteří šijí a distribuují roušky.

2
231

Facebookovou skupinu Roušky Plzeň řídí a koordinuje Český červený kříž Plzeň – město a Rokycany. V tuto chvíli má skupina 650 členů. Díky této skupině se zatím vybralo a rozdistribuovalo 2500 roušek a číslo neustále roste.

"Získáváme lidi, kteří chtějí pomoci s šitím, materiálem a distribucí roušek pro organizace i jednotlivce, kteří roušky nutně potřebují jako jsou sociální služby, nemocnice, IZS, hospice, senioři…Zajišťujeme sběr a distribuci materiálu i hotových roušek na sběrném místě v Tylově 20,“ sděluje ředitelka oblastního spolku Lada Brožová.

Lidé se mohou na stránce kontaktovat navzájem a nabídnout si roušky. “ I tato funkce stránky perfektně funguje a lidé si roušky v obrovském množství a bez problémů předávají. Snažíme se motivovat členy skupiny, aby kdo může, tak poskytl roušky lidem kolem sebe, kteří si roušky sehnat sami nedokážou například proto, že nemají Facebook,“ dodává Lada Brožová.

Na stránce si lidé také vyměňují navzájem rady a tipy na šití roušek, opraváře strojů a podobně. Upozorňují na hygienické podmínky používání roušek a informace, že roušku je vždy nutné před použitím vyvařit a vyžehlit!

"Dále také získáváme kontakty na organizace, která potřebují roušky. Sami členové skupiny nám poskytují tipy,“ sděluje dále ředitelka.

V sídle spolku v Tylově 20 v Plzni funguje šicí dílna, která vznikla z učeben a kde denně pracuje až 10 dobrovolníků. Ti nejen šijí, ale i zajišťují distribuci materiálu a hotových roušek. Dílna jich zatím vyrobila zhruba tisícovku kusů.

Členové spolku se zapojují i do celé řady dalších aktivit, které pomáhají řadě lidí zvládnout současné složité období.

FOTO: ČČK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24