QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Poutní cesta „Vintířova stezka“

20.01.2022 10:07

Poutní cesta „Vintířova stezka“: Zpomalení běhu času v hlubinách bavorsko-českých lesů

Kirche in Rinchnach ©woidlife photography

Vintířova stezka je 160 km dlouhá poutní cesta střední obtížnosti, kterou lze zdolat v devíti denních etapách. Cesta vede Bavorským lesem a Šumavou a kdo se na Vintířovu stezku vydá, najde klidné putování srdcem oblasti, která je nazývána „Zelenou střechou Evropy“. Nejen v dnešní době je radost z přírody a krajiny důležitým zdrojem síly.

förderlogosCesta je jednou z určujících historických sídelních stezek v Bavorsku a Čechách a dnes vede po neznámých stezkách Bavorským lesem a Šumavou – od kláštera Niederalteich na Dunaji, Bavorským lesem a oblastí Národního parku až k české obci Dobrá Voda a dále až do městečka Blatná. Podél devíti denních etap můžeme objevovat celou řadu zvláštností: např. poutní kostel Frauenbrünnl u Rinchnachu nebo „zelený” hraniční přechod do Čech Gsenget, který byl několik desetiletí znepřístupněn Železnou oponou. Na české straně můžeme mimo jiné objevit skleněný oltář v Dobré Vodě nebo synagogu v Hartmanicích.

Byl to sv. Vintíř, kdo se v 11. století vydal hluboko do neosídleného „Severního lesa”. Zde začal, v obci nesoucí dnes  název Rinchnach, s mýcením neprostupných lesů, a tím položil základní kámen k osidlování hraniční oblasti. Proto je také symbolem turistického značení na německé straně motyčka.

Unterwegs am Gunthersteig ©woidlife photography

Po stopách sv. Vintíře nyní vede poutní trasa původní lesní divočinou a pestrou krajinou s dalekými výhledy. Při putování se budete stále více seznamovat s Vintířem, který byl nejen mnichem objevitelem, ale také diplomatem a mírotvůrcem mezi národy.

Naučná stezka u Lallingu, výstavy ve skanzenu Lindberg a stejně tak muzeum Šimona Adlera v Dobré Vodě vás zavedou hluboko do historie, kde můžete nahlédnout do Vintířova života a jeho působení na tomto světě. V místech Vintířův kámen, Vintířův kostelík (poutní kostel Frauenbrünnl u Rinchnachu) nebo Vintířova hora se nacházíte přímo tam, kde Vintíř vybudoval své poustevny. Tabule s podněty podél cesty vás přivedou k zamyšlení nejen o Vintířově životě, ale také k sebereflexi a srovnání s dnešní dobou. Zjistíte, že při putování překročíte nejen státní hranice a hranice okresů, ale možná také některé ze svých vlastních hranic.

Guntherstein bei Lalling ©woidlife photography

Pro putování je dostačující základní fyzická kondice, v jednotlivých etapách si každý může přizpůsobit své tempo. Před startem doporučujeme obstarat si „Průvodce etapami – Vintířova stezka”, kde jsou jednotlivé úseky cesty podrobně popsány a vy se tak můžete před startem dobře připravit. Jednoduše řečeno: Bude stačit na lehko sbalený batoh s dostatkem jídla na celý den.

 

Etapy Vintířovy stezky

Etapa 1. Niederalteich – Lalling (19 km)

Etapa 2. Lalling – Rinchnach (19 km)

Etapa 3. Rinchnach – Zwiesel (15 km)

Etapa 4. Zwiesel – Prášily (21 km)

Etapa 5. Prášily – Hartmanice (14 km)

Etapa 6. Hartmanice – Sušice (16 km)

Etapa 7. Sušice – Horažďovice (22 km)

Etapa 8. Horažďovice – Chanovice (15 km)

Etapa 9. Chanovice – Blatná (20 km)

 

 

Foto: Arberland Regio - ©woidlife photography

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24