QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pozor na hračku pro nejmenší! Přináší riziko dětem i životnímu prostředí - FOTO

31.07.2019 9:07

Česká obchodní inspekce varuje před hračkou pro nejmenší děti. Hračka vláček, která je určená pro děti od 18 měsíců, mnohonásobně překračuje obsah olova a kadmia oproti povoleným hodnotám!

Obr
ObrCIMG6428-768x576

Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) zjistili, že na tuzemském trhu je v nabídce hračka, která představuje riziko pro nejmenší děti i pro životní prostředí! Jedná se o výrobek „Cartoon Train“.

ČOI průběžně monitoruje, zda se na českém trhu nevyskytují nebezpečné výrobky. Tentokrát zjistila závadný veselý vláček s barevnými kostkami. "Vláček za sebou veze dva vozíky (barevné kostky) a po aktivaci mu svítí oči. Hračka je napájena batriemi AG 13 nebo LR 44. Prodávána je v kartonové krabici s průhledem z tvarovaného plastu. Na obalu hračky je uvedeno, že vláček je vhodná hračka pro děti od 18 měsíců. Na zadní straně obalu jsou v 11 jazycích uvedeny informace pro spotřebitele, jméno výrobce i distributora," popisuje produkt Jiří Fröhlich z České obchodní inspekce.

"Zkoušky provedené laboratoří potvrdily významnou neshodu s požadavky směrnice EU (směrnice 2011/65/EU – RoHS). Na čtyřech pájených spojích uvnitř hračky bylo potvrzeno mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 45,1 % a na dvou spojích i kadmia až na 0,38 % oproti povoleným limitním hodnotám. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje závažné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí," říká Jiří Fröhlich.

ČOI zjistila i další závady - značení na hračce není v souladu s požadavky technické normy. Jmenovité napětí baterií, které se používají k napájení hračky, nebylo uvedeno uvnitř nebo na prostoru pro baterie.

Výrobce a distributor hračky je společnost Pepco. "Česká obchodní inspekce z důvodu zamezení dalšího výskytu totožných výrobků na trhu uložila ochranné opatření ve formě zákazu distribuce a stažení výše jmenovaných výrobků z distribuce a o zjištěných závadách informovala Polského výrobce. Veškeré údaje o nebezpečné hračce byly předány kontaktnímu bodu RAPEX na MPO," dodává mluvčí ČOI.

FOTO: ČOI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24