QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pozor na nebezpečný doplněk stravy. Škodí lidskému zdraví!

04.07.2020 16:07

Potravinářská inspekce zjistila na našem trhu ořechový doplněk stravy plný rozpouštědel a dalších nepovolených látek!

3

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila nevyhovující šarži doplňku stravy Todicamp. Jedná se o tinkturu ze zeleného vlašského ořechu vyrobenou v Moldavsku, která se prodává v balení o objemu 115 ml s datem minimální trvanilvosti 11/2022, číslo šarže 202211TDC.

"Inspektoři vzorek odebrali v provozovně společnosti Bohemian Symfony s.r.o., Zámecký vrch 423/18, Karlovy Vary. Dle informace dodavatele předmětná šarže obsahovala 331 kusů,“ informuje Marek Bartík ze SZPI.

Testy ukázaly nadlimitní přítomnost polyckylických aromatických uhlovodíku, jako je naftalen, fluroen, fenatren, pyren a další.  Limity byly u některých hodnot překročeny až desettisíckrát.

"Laboratorní rozbor dále prokázal, že přípravek obsahuje rezidua zdraví škodlivých rozpouštědel, konkrétně toluenu, xylenu a ethylbenzenu. Zjištěná množství uvedených látek v doplňku stravy 10x až 100x převyšují hodnoty, které lze považovat za bezpečné. Používání těchto látek při výrobě potravin právní předpisy nepřipouští,“ dodává Marek Bartík.

Chemická analýza prokázala přítomnost látek v potravinářství zakázaných a látek v množství výrazně nad limitem stanoveným právními předpisy. Jejich konzumace může být pro člověka velmi nebezpečná a z tohoto důvodu je potravina hodnocena jako škodlivá pro lidské zdraví.

SZPI doporučuje spotřebitelům, kteří si doplněk stravy z uvedené šarže zakoupili, aby jej nekonzumovali. Inspekce už nařídila stažení závadné šarže z trhu.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24