Pozor na rojící se včely! Kdy kvůli nim volat hasiče?

12.06.2019 8:59

Hasiči nezasahují jen u požárů nebo nehod. Pomáhají i se včelými roji. Ne ve všech případech je ale jejich výjezd nutný! Přinášíme rady, v jakých případech na rojící se včely hasiče volat.

V posledních týdnech zaměstnávají hasiče v kraji časté výjezdy k včelím rojům. Vydali proto varování, v jakých případech u rojících se včel zasahují. Víte kdy hasiče zavolat a kdy nikoli?

Odůvodnitelný zásah je ten, kdy může docházet k bezprostřednímu ohrožení jedinců, či skupin obyvatel. Hasiče volejte v případech, že se roj vyskytuje v místech pohybu většího množství lidí, například v parcích, školách, úřadech atd. Dále hasiče přivolejte, pokud se roj se usídlil na domě, stromu, hospodářské budově nebo kdekoli jinde, kde se často pohybuje, či žije osoba s alergií na včelí bodnutí.

Hasiče naopak nevolejte, pokud je roj na stromě, či budově ve výšce nad cca 3 m. Zde nikoho neohrožuje (což samozřejmě neplatí pro místa pohybu alergiků). Zásah hasičů není nutný ani v případech, kdy se roj usadí v odlehlé části pozemku, neboť ani zde nikoho neohrožuje.

O tom, zda bude zásah provedn, či nikoliv, rozhoduje velitel zásahu. "Včelí roj obvykle setrvá na místě pár desítek hodin maximálně dní, a pak většinou odletí, zvažte tedy, zda opravdu necháte včelstvo odstranit a zda se opravdu cítíte přítomností roje ohroženi. Hasiči musí během zásahu celý roj zlikvidovat, čili zabít. Není zvykem, že by si takový roj vzal někdo ze včelařů, protože je to pro něho včelstvo neznámého původu, které může mít některé choroby či parazity a jeho nasazením do svého včelínu by včelař riskoval existenci svých včelstev," sděluje mluvčí hasičů.

Před zásahem je důležité zjistit velikost roje, případně hnízda. V případě, že je roj pod omítkou nebo fasádou nebo v dutině stromu, hasiči nevidí na velikost hnízda a jejich zásah je neúčinný. Hmyz lze odchytávat pouze, když není rozlítaný, tedy nejlépe ráno nebo večer. "Roj se poté vezme do igelitového pytle, odstřihne se a pomocí chemických prostředků se zlikviduje. V případě, že roj nejde sebrat a umístit do pytle, je odsát motorovým vysavačem," vysvětluje postup mluvčí hasičů s tím, že tento proces byl konzultován s včelaři, kteří v něm spatřují výhodu nejrychlejšího, nejčistšího a nejjednoduššího zásahu.

"Důležitá je také denní doba zásahu. Roj je v průběhu dne částečně rozptýlen a včely se do něho vracejí navečer a právě to je vhodný okamžik k jeho likvidaci," dodává mluvčí hasičů.

FOTO: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24