QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Prádelna fakultní nemocnice má nové technologie za 10 milionů - FOTKY

10.07.2019 7:59

Fakultní nemocnice v Plzni má zbrusu novou technologii pro centrální prádelnu. Vyšla na zhruba 10 milionů a umí skutečné divy. Nemocnice denně vypere okolo 6 a půl tuny prádla!

IMG_1723
IMG_1723IMG_1721IMG_1777

Fakultní nemocnice Plzeň se znovu pyšní novou technologií. Tentokrát je ale spojená zejména s komfortem a službami pro pacienty. Nově disponuje plně automatizovanou linkou Tunelfinišer v rámci centrální prádelny. Linka suší, rovná a skládá prádlo a je maximálně výkonná. 

"Do současnosti jsme operační prádlo a noční košile sušili na finišeru z roku 1993 a následně jsme ho skládali na ručních skladačích.  Vzhledem ke stáří již na tento finišer nebyly k dispozici náhradní díly, a proto jsme počátkem června nainstalovali novou finišovací linku, skládající se z navěšovacích stanic, tunelového finišeru a automatického skládacího robota. Vše je vzájemně pospojováno dopravníkovými dráhami, po kterých mezi jednotlivými částmi kolují ramínka s prádlem," popisuje technicko-provozní náměstek nemocnice Milan Topinka.

Na samém počátku, při navěšování prádla na ramínka, zvolí obsluha na dotykové obrazovce odpovídající program, který odpovídá danému sortimentu a pak se děje vše automaticky.  "Ve vstupní komoře tunelfinišeru je prádlo předehříváno, ve druhé fázi je do proudu horkého vzduchu vstřikována pára, ve třetí fázi působí na prádlo horký vzduch a suší ho a ve výstupní komoře je pak prádlo ochlazováno. Následně putuje do automatického skládacího robota. Robot prádlo složí, naskládá do komínku a automaticky vyloží na válečkový dopravníkový pás,“ ukončuje popis procesu náměstek Milan Topinka.

Tato nová linka zpracovává  zaměstnanecké i operační prádlo, samozřejmostí jsou i pyžama a noční košile pacientů. Je nainstalována na ploše cca 16x7m a její kapacita je cca 1 000 ks/hod. Pořizovací náklady byly 9.700.000 Kč (bez DPH).

Prádelna FN Plzeň denně vypere více jak 6,5 tuny prádla.

FOTO: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24