QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Právní poradna: Koronavirus a snížení výživného!

09.05.2020 8:02

V advokátní kanceláři se poslední dobou setkávají často s dotazy, co mají lidé dělat, když přišli o příjmy a nejsou schopni platit výživné. Také začínají přibývat žádosti o rozvody...

cink 2

Současná doba přinesla mnoha rodičům ztrátu zaměstnání nebo podstatný pokles jejich příjmů a řada z nich tak není schopna platit alimenty, resp. výživné, které jim bylo soudy vyměřeno v době konjunktury a vysokých platů. Tito rodiče jsou tak nyní vystaveni riziku exekuce a neví, jak mají postupovat v případě, že je současné výživné nad jejich možnosti. Na to, jak v této situaci postupovat, jsme se zeptali JUDr. Ing. Pavla Cinka, LL. M., plzeňského advokáta z advokátní kanceláře CINK a partneři.

Pane doktore, jak má tedy rodič postupovat v případě, že u něj došlo k poklesu příjmu a není již schopen výživné v určené výši hradit?

Tak s touto situací se v naší advokátní kanceláři bohužel setkáváme v posledních týdnech poměrně často. Výživné bylo v posledních letech určováno v době konjunktury a nyní, kdy je řada rodičů bez příjmů, nebo jejich příjem znatelně poklesl, již nejsou schopni takovéto výživné ze svého příjmu hradit. Řešením je v dané situaci požádat soud o snížení výživného. S ohledem na skutečnost, že ztráta zaměstnání nebo pokles příjmu je změnou poměrů a dle občanského zákoníku sdílí dítě životní úroveň rodičů, je v daném případě návrh na snížení výživného ve většině případů důvodný a soud mu vyhoví.

Jaké konkrétní kroky má rodič postižený ztrátou zaměstnání pro snížení výživného udělat?

Tak prvním krokem je sepis návrhu na snížení alimentů (tj. výživného) a jeho doručení na soud. V návrhu je třeba detailně popsat, proč rodič žádá o snížení výživného a jakým způsobem se změnily poměry od posledního rozhodování o výživném. Klíčové není to, jak se změnily příjmy rodiče v posledních týdnech, ale to, jak se změnily od doby, kdy soud o výživném rozhodoval. Kvalita návrhu a v něm uvedených argumentů je ve většině případů pro úspěch u soudu klíčová, proto doporučujeme obrátit se se sepisem žádosti na advokáta, který se rodinnému právu věnuje. Naše kancelář takovýchto návrhů nyní zpracovává i několik týdně. Více informací k tomu, co je pro sepis návrhu potřeba naleznete rovněž na našich www stránkách věnovaných snížení výživného.

Příloha bez názvu_ 00256

Kdy naopak důvod žádat o snížení výživného není?

Důvod žádat o snížení výživného není v případě, že se jedná o dočasný výpadek příjmů (například karanténa nebo krátkodobá nemoc), nebo pokud se příjem nezměnil od doby, kdy bylo ve věci naposledy rozhodováno (například rodič měl určitý příjem, ten se postupně zvyšoval a nyní klesnul na původní hodnotu). Při zvažování toho, zda je dán důvod ke snížení výživného, je třeba rovněž vzít v potaz to, zda současně nevznikl nárok na zvýšení výživného vzhledem k přirozenému nárůstu věku dítěte a s tím spojeného nárůstu jeho nákladů.

Mohou se rodiče na nové výši alimentů domluvit?

Ano, pokud se rodiče dokáží na nové výši výživného domluvit, určitě je tato varianta vhodnější než záležitost řešit rovnou soudní cestou. U nezletilých dětí však takováto dohoda podléhá stejně schválení soudem. V případě dohody rodičů je tedy třeba sepsat dohodu o změně výživného a předložit ji soudu s žádostí o její schválení.

Věnuje se i vaše advokátní kancelář rodinnému právu?

Ano, rodinné právo je jedna z oblastí, kterou se hodně zabýváme a máme tým zkušených právníků, kteří se rodinnému právu věnují. Více informací naleznete i na našich www stránkách věnovaných rodinnému právu, kam patří i problematika snížení výživného.

Je ještě nějaká oblast rodinného práva, na kterou má dopad současné omezení ohledně koronaviru?

Ano, poměrně často teď řešíme situaci ohledně předávání dětí s ohledem na omezení týkající se školní docházky a styku s druhým rodičem a dále nám s ohledem na skutečnost, že řada rodičů je již delší dobu společně doma, začíná přibývat žádostí o rozvody.

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24