QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Právní poradna: Mají rodiče žáků I. stupně i nadále nárok na ošetřovné?

24.05.2020 17:11

Dobrovolná výuka pro žáky základních škol I. stupně začíná v pondělí 25. května. Jak je to s ošetřovným, mají na něj rodiče i nadále nárok? Ptali jsme se v advokání kanceláři Cink a partneři.

IMG_1130

Pro I. stupeň základních škol se otevřou v pondělí 25. května školy. Více jsme psali zde.

Jak to ale bude vypadat s ošetřovným? Mají na něj rodiče i nadále nárok?

Vyjádření k ošetřovnému - advokátní kancelář CINK a partneři

Co se týče ošetřovného, tak dle aktuálních informací máme za to, že nárok na ošetřovné budou mít rodiče každého dítěte, kteří se rozhodnou pro možnost své dítě do školky či školy neposlat, a to až do konce června 2020 ve výši 80% denního vyměřovacího základu, přičemž bude vypláceno zpětně k datu mimořádných opatření, nicméně pokud dítě do školského zařízení pošlou, nárok na ošetřovné tím zaniká.

Nárok na ošetřovné pak budou mít rodiče, kteří dítě do školy nebudou moci dát pro nějaké objektivní důvody, kterými může být např. zdravotní riziko, tedy pokud je dítě náchylné k nemocem, má alergii, cukrovku, chronické onemocnění plic, případně žijící ve společné domácnosti s osobou či osobami, které patří do rizikové skupiny. Vedle těchto důvodů pak nárok na ošetřovné trvá i v případech, pokud bude nedostatečná kapacita a krátká provozní doba ve školních skupinách, tedy pokud školské zařízení nebude mít dostatek míst pro žáky nebo dojde ke zkrácení výuky oproti běžnému rozvrhu.

ilustrační foto

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24