QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Před testovacími stany se tvoří kolony aut, čas objednání není možné dodržet

22.10.2020 8:40

Jak říkal ministr zdravotnictví Roman Prymula, denní počet testovaných lidí na koronavirus je vysoký. Druhá stránka jsou ovšem stojící kolony aut před odběrovými místy.
 

test6
test2test6test 5test7test8

V Plzeňském kraji bylo k 21. říjnu skoro 8668 lidí, kteří měli pozitivní koronatest. Někteří jsou bez příznaků, jiní se potýkají s problémy.

Vzhledem k tomu, že se potvrdila nákaza koronavirem i u jednoho zaměstnance v Mateřské škole Lhota v okrajové části Plzně, musela značná část dětí také absolvovat test na koronavirus. Jejich rodiče byli kontaktováni Krajskou hygienickou stanicí Plzeňského kraje, kdy paní, která rodiče kontaktovala, dbala na dodržení objednacího času.

Velký počet těchto děti byl objednán na test v úterý v ranních a dopoledních hodinách do FN Bory. V čase, na který se ale objednali, nebylo možné test provést. Před odběrovými místy se totiž utvořila dlouhá kolona aut.

"Měli jsme se dostavit v 9:20 hodin na test se synem. Přijeli jsme v 9:10 hodin k areálu FN Bory a čekalo nás překvapení. Dlouhá kolona aut. V tu chvíli nám bylo jasné, že v 9:20 hodin na řadu nepřijdeme. Nakonec se čekání prodloužilo o více jak hodinu a do testovacího stanu jsme konečně dorazili v 10:40 hodin. Paní, která synovi odběr prováděla, byla moc milá, ubezpečila syna, že to nic není a odebrala mu vzorek," poskytla nám maminka chlapečka její zkušenost.

Lidé, kteří tedy jdou na test z auta do FN Bory, se musí obrnit trpělivostí. Počítat s tím, že je možné se na místě zdržet, stát v koloně aut atd. Dětem můžete vzít do auta nějaké hračky, které jim zkrátí čas čekání na testování. Jsou ale také dny, kdy se tak dlouhé kolony netvoří. Některé dny a hodiny je nápor lidí větší, jindy přijedete a stojí před Vámi pár aut.

Tatínek chlapečka vidí problém v jiné věci. "Chápu, že si tu lidé musí počkat, počítal jsem s tím. Co mi vadí je, že při příjezdu do areálu musím mačkat tlačítko, aby se mi otevřela brána a já mohl vjet dovnitř. V době, kdy se i dveře v MHD otevírají automaticky, nechápu, že na takovém místě, jako je vjezd do areálu nemocnice, musím mačkat tlačítko na otevření brány. Spousta lidí nedodržuje opatření. Jezdí sem hlavně lidé na koronatest, to nebezpečí je zde veliké."

Na odběrovém místě ale dělají vše pro to, aby test proběhl co nejrychleji.

V Plzeňském kraji je možné nechat se otestovat na sedmi místech. Odběry provádí:

Fakultní nemocnice Plzeň
Rokycanská nemocnice, a.s.
Sušická nemocnice s.r.o.
Nextclinics Plzeň
PRIVAMED a.s. Plzeň
Bioptická laboratoř s.r.o. - odběrové místo
Klatovská nemocnice, a.s.,

Foto: čtenář Qap.cz, Milan Janoch

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24