Předvolební debata: Kdo neudržel nervy na uzdě, kdo naopak uspěl?

25.09.2020 10:07

Předvolební debatu lídrů politických stran odvysílala Česká televize. Jak v ní uspěli kandidáti na hejtmana Plzeňského kraje? Proč bývalý hejtman kandidující nyní za jinou stranu neudržel nervy na uzdě?

debata

Politické debaty určitě neukážou vše, ale můžete si rozhodně udělat obrázek o jednotlivých kandidátech. V debatě věnované Plzeňskému kraji se jich „utkalo“ celkem 9.

ČT nazvala debatu souboj lídrů politických sil, které mají největší volební potenciál v Plzeňském kraji. Faktem ale je, že debaty se účastnili i zástupci stran, které podle předběžných průzkumů nemají dosáhnout ani na požadovaných 5 %.

Seznam debatujících (podle pořadí, jak je představil moderátor)

Ivana Bartošová (KDU-ČSL + ADS + nestraníci)
Josef Bernard (STAN + Zelení + Idealisté)
Ivo Grüner (ČSSD)
Ilona Mauritzová (ODS + TOP09)
Marie Pošarová (SPD)
Blanka Schröpferová (Demokratická Strana Zelených za práva zvířat)
Rudolf Špoták (Česká pirátská strana)
Jiří Valenta (KSČM)
Roman Zarzycký (ANO)

ct debata vladnouci stranyV začátcích jste díky moderátorovi ani neměli pocit, že byste se dívali na debatu k volbám o Plzeňském kraji. Vše se točilo kolem koronaviru a celostátních opatřeních. Zajímavé bylo ale slyšet názory současných představitelů kraje nebo například Josef Bernarda, který ještě nedávno kraj vedl.

Suma sumárum Josef Bernard (do 8.6.2020 hejtmanem Plzeňského kraje za ČSSD, nyní kandiduje jako nezávislý za STAN + Zelení + Idealisté ) se sám prezentoval jako nejlepší hejtman, který řízení v koronavirové krizi skvěle zvládl. To si ale rozhodně nemysleli jeho protivníci. Vytýkáno mu byl nejen nákup ochranných pomůcek bez certifikace. Na přetřes přišla i jeho koronavirová aféra poukazující na nedodržování karantény.

„Já si myslím, že v průběhu řešení covidu v Plzeňském kraji ta rada nebyla vzorem pro naše občany. Rada radila, jak se občané mají chovat, ale dva členové rady se nakazili, a bývalý hejtman Bernard dokonce porušil pravidla karantény, a to byla poslední kapka do poháru a došlo k jeho odstoupení z postu hejtmana. Takže nejdříve bychom si měli zamést před vlastním prahem a potom kritizovat centrální sféru,“ reagoval lídr komunistů Valenta na slova Josefa Bernarda.

Bernard to ale rozčílený Valentovi vrátil tím, že ho označil za agenta STB. „Pane Valento, já vím, že jste byl agentem StB, prosím vás, ale nedělejte epidemiologa a nedělejte lékaře. Já jsem přísně postupoval podle pokynů hygieny, řekla to i krajská hygienická stanice,“ reagoval Bernard, kterému v tu chvíli chyběl nadhled i klid.  

Slova Bernarda ovšem několikrát zpochybnil i lídr hnutí ANO Roman Zarzycký. „Jsem velmi překvapen z toho, co tu říkal bývalý hejtman Bernard a co říkala paní Bartošová za KDU, já celkem chápu rétoriku, kterou opozice vede a chce za každou cenu pranýřovat vládu, ale já tu jsem jako zástupce opozice Plzeňského kraje.“

A následně byl Zarzycký ještě důraznější a označil Bernarda za přeběhlíka. „Pan Bernard je tuším 90 dní v jiné politické straně. On se rozhodl, že uteče, přeběhne, a ve chvíli, kdy přeběhl, tak hází špínu na nás. Ale především, Plzeňský kraj pod jeho vedením vůbec nefungoval správně, a dal jsem tady několik konkrétních příkladů,“ řekl Roman Zarzycký kandidující za ANO.

Možná se bývalý hejtman drží přísloví "Koho chleba jíš, toho píseň zpíváš". Bernard nešetřil kritikou nejen na ANO, ale i na vládnoucí ČSSD, tedy stranu, kde býval členem. „Přiznáváte vinu, že věci nefungují tak, jak by měly, když jste bývalým členem ČSSD?“ zeptal se proto Bernarda moderátor Řezníček. Bývalý hejtman prý věci dokázal tolerovat na jaře (to byl ještě hejtmanem za ČSSD), nyní už ale ne.

Ani Ivo Grüner (ČSSD) se nevyhnul kritice svojí strany na centrální úrovni. Ještě zajímavější byla ale jeho slova o zásluhách ČSSD v Plzeňském kraji při stavbě obchvatu.  

„Sociální demokracie byla ta, kdo začala stavět a která ho také staví v současnosti. Takže já musím jenom říct, že jsme byli úspěšní, nejúspěšnější…“ chválil Grüner sociální demokracii ve vedení kraje.

Pár minut poté, se ale zdálo, že sociální demokracie už takové zásluhy neměla.

„Sociální demokracie přišla k vládě kraje v roce 2008 a ty plány již byly dávno hotovy. Podle mě se to stalo nesystémově, ale daleko před tím, než sociální demokracie přišla do vedení Plzeňského kraje,“ uvedl Grüner.

Na to ale reagoval moderátor. „Nebyla sociální demokracie i před tím ve vládě?

Grüner: "Určitě. To je rozhodnutí přece města, jak jste správně řekl, a kraje. Kraj a město se rozhodli, tenkrát pod vedením ODS, že půjdou touhle cestou. My bereme jen to, co jsme zdědili a snažíme se to dělat kvalitně."

Tak čert, aby se v tom vyznal. Je to zásluha sociální demokracie, jsou nejúspěšnější, začali…ale nakonec to rozhodla ODS.

„Obchvat je samozřejmě zahájený, je zase potřeba říct, aby se nepřipisovaly falešné body, protože mí kolegové to používají na svých billboardech a reklamních plochách, je to především investice z IROPu, tedy Ministerstva pro místní rozvoj, kde máme ministra už od roku 2014 a ¾ té investice obchvatu je z těchto prostředků. Pak je tam samozřejmě participace města,“ uvedl Roman Zarzycký.

Po koronaviru a obchvatu se dostalo i na priority jednotlivých stran pro Plzeňský kraj. Moc konkrétních věcí ale nepadlo.

ČSSD chce investovat do učňovského školství, i když jak Ivo Grüner řekl v debatě, v této problematice už je kraj na vysoké úrovni.

Ivana Bartošová zase vysvětlovala jaké budou dotační tituly pro absolventy vysokých škol, kteří by chtěli začít podnikat. Mimochodem její strana KDU -ČSL je toto volební období u moci, proto se i moderátor divil proč se doposud tyto dotační tituly nerealizovaly.

Blanka Schröpferová (Demokratická Strana Zelených za práva zvířat) opakovala, že mají v plánu zejména ochranu zvířat. „Hlavně na ochranu zvířat, přírody, krajiny, ale chápeme, že investice jsou důležité,“ uvedla Schröpferová. „Mě by zajímalo, co byste dělali pro lidi? Ptal se opakovaně moderátor.

Ilona Mauritzová vysvětlovala, jak podporovat to, aby lidé zůstávali na vesnicích. Podle ní je to o dopravě, dostupnosti škol a podpoře malých a středních titulů. K tomu lze dodat jediné, co pro to dělala ODS dosud, když je ve vedení kraje?

A tak bychom mohli pokračovat dále…

Pokud jste debatu neslyšeli, podívejte se sami zde.

A hlavně, ať už je váš kandidát kdokoliv, jděte k volbám.


Zdroj: Česká televize

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24