Přestupní uzel Šumavská se začne stavět už v listopadu

10.11.2017 10:59

Plzeň získala potřebnou dotaci na stavbu přestupního terminálu Šumavská. Obří stavba se rozjede ještě během listopadu. Hotovo by mělo být v závěru příštího roku.

FOTO_QAP_CZ (5)

Město dostalo v těchto dnech oficiálně přiklepnutou dotaci na stavbu od ministerstva pro místní rozvoj. Od státu přijde na významný projekt skoro 100 milionů korun.

Terminál u hlavního nádraží bude mít deset odjezdových a devět odstavných stanovišť a zároveň také obratiště pro trolejbusy. Terminál bude s nádražím spojený novým druhým podchodem, zároveň nabídne i parkoviště a sociální zařízení.

"Dotace nám byla přiznána ve výši 99,99 milionu korun, což odpovídá 90 procentům z celkových způsobilých výdajů. Celkové způsobilé náklady projektu jsou 111,11 milionu korun, město Plzeň se tak na těchto způsobilých nákladech bude podílet částkou 11,11 milionu korun,“ říká ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas. Jde o projekt zahrnutý do Strategie ITI, celkové náklady by se měly pohybovat kolem 160 milionů korun.

Se zhotovitelem stavby, kterým je společnost Eurovia CS a.s., už je podepsaná stavba a k předání staveniště dojde už 14. listopadu. Hotovo by mělo být na přelomu listopadu a prosince příštího roku tak, aby vše fungovalo už od platnosti nového jízdního řádu.

"Umístěním autobusového terminálu v lokalitě u hlavního vlakového nádraží se zefektivní organizace veřejné dopravy v Plzni, a hlavně se zlepší služby pro cestující, tedy zkvalitní se a zrychlí přestupy mezi jednotlivými druhy veřejné dopravy – rychlíky, osobními vlaky, autobusovou veřejnou linkovou dopravou a páteřními tramvajovými a trolejbusovými  linkami městské hromadné dopravy," dodává mluvčí města Eva Barborková.

V přednádražním prostoru před budovou Hlavního nádraží bude v rámci 2. etapy stavby železničního uzlu Plzeň vybudováno parkoviště pro osobní auta a náhradní autobusovou dopravu pro potřebu výluk na železničních tratích. Město Plzeň pro výstavbu autobusového terminálu Hlavní nádraží využije stávající plochy ve vlastnictví ČD a.s. podél Šumavské ulice.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24