QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Přijímačky na lékařskou fakultu v Plzni jsou tady! Potit se budou stovky studentů

20.06.2019 8:57

Víc jak 2 a půl tisíce studentů budou v pátek skládat přijímací zkoušky na lékařskou fakultu v Plzni. Letos poprvé fakulta nebere takzvaně "bez přijímaček".

Budova LFP UK

Přijímací zkoušky na plzeňskou lékařskou fakultu bude v pátek skládat více než 2500 uchazečů, počet přijatých se letos zvýší.

Lékařská fakulta v Plzni letos poprvé nepřijímá studenty "bez přijímaček“, všichni uchazeči musí absolvovat písemné testy z fyziky, chemie a biologie. K magisterskému studiu medicíny v češtině se hlásí celkem 2649 zájemců, z toho 1941 na obor Všeobecné lékařství a 708 na Zubní lékařství. Vloni zkoušky úspěšně složila přibližně jedna pětina zájemců z celkového počtu 2430. Ke studiu Všeobecného lékařství v českém jazyce se pak do prvního ročníku zapsalo 245 studentů. Letos by se počet přijatých měl navýšit zhruba o 50. Počet studentů oboru Zubní lékařství zůstává stejný jako v loňském akademickém roce – fakulta plánuje přijmout 50 uchazečů. V Plzni se medicína studuje také v angličtině, na magisterský program General Medicine by mělo být přijato 90 studentů.

Zájem o plzeňskou lékařskou fakultu, která je jediným zástupcem Univerzity Karlovy na západě Čech, je tradičně vysoký. Na obor Všeobecné lékařství se nejvíc uchazečů hlásí z Plzeňského kraje (333), ale také ze severních Čech (261) a z Prahy (224). V češtině hodlá medicínu studovat i 125 Slováků a 308 cizinců z dalších zemí. Také o obor Zubní lékařství mají zájem především uchazeči z Plzeňského kraje (121).

"Obor Všeobecné lékařství bude letos navýšen přibližně o 50 míst díky finanční pobídce vlády ČR, která má za cíl navýšit počet studentů lékařských fakult o 15 %," vysvětluje vedoucí studijního oddělení Martina Buriánková. Změna klade zvýšené nároky na kapacitu fakult, nejinak je tomu i v Plzni. "Museli jsme od září 2019 upravit rozvrhy v prvním ročníku, abychom mohli vyučovat více studijních skupin, bude třeba také dokoupit vybavení – například mikroskopy pro výuku histologie,“ dodává Buriánková.

Stejně jako v předchozích letech se přijímací zkoušky budou 21. června konat na několika místech - v budovách lékařské fakulty (Procháskův, Pavlovův a Šafránkův pavilon, UniMeC), ale také v prostorách Fakultní nemocnice a Západočeské univerzity.

Na lékařské fakultě v Plzni lze studovat také v angličtině. Pro anglický studijní program ale platí jiné termíny přijímacího řízení. Někteří ze zahraničních zájemců skládají zkoušku v Plzni, jiní prostřednictvím specializovaných agentur v cizině.

"Přijímací řízení zatím kromě Plzně proběhlo v Miláně, Portu, Lisabonu a Norimberku. Úspěšní uchazeči jsou z Německa, Itálie a Portugalska, po jednom uchazeči z Estonska, Indie, Iráku, Sýrie a Íránu. Ještě jsou ale před námi další přijímací zkoušky v Plzni, kde je avizováno minimálně 30 uchazečů z Německa, dále v Göteborgu a v Athénách,“ vypočítává Alena Korelusová, vedoucí studijního oddělení pro studium v angličtině.

Všichni tito zájemci se hlásí na všeobecné lékařství – General Medicine. Studijní program Dentistry, tj. magisterský studijní program zubní lékařství v angličtině, se v akademickém roce 2019/20 z kapacitních důvodů neotevírá.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24