Příliv turistů a chalupářů na Šumavu budí emoce

20.03.2020 18:38

V době, kdy je doporučeno, aby lidé omezili vycházení na minimum, mnozí vyrážejí na výlety na Šumavu. Místní se bojí šíření nákazy. Někteří dokonce udávají chalupáře, že nejsou v trvalém bydlišti.

DSCF6673

Velké obavy mají obyvatelé Železné Rudy. "Nechceme dělat ze Železné Rudy nějakou zakázanou zónu, ale opravdu apelujeme na zdravý rozum a ohleduplnost všech lidí. Všichni by měli brát ohled ne pouze na sebe, ale i na ostatní. Teď opravdu není doba na to, aby lidé z Plzně či z Prahy jezdili hromadně na Šumavu na víkendy. Všechna doporučení mluví o tom, aby lide omezili pohyb na minimum a my bychom chtěli všechny požádat, aby to respektovali a brali ohled na nás, kteří zde žijeme a zbytečně nezvyšovali riziko přenosu koronaviru,“ je uvedeno na facebookovém profilu města.

Podle mnoha obyvatel Šumavy si lidé pletou karanténu s dovolenou. "V tuto chvíli je úplně jedno, jestli jste doma v trvalém bydlišti nebo na chalupě, kde máte možná lepší podmínky. Zásadní problém je v těch několika procentech lidí, kteří si karanténu pletou s dovolenou. Viděl jsem několik aut s naloženými koly, která směřovala do centrální Šumavy. Lidé jezdí na běžkách na Březník. To, si myslím, že je špatně. Lidé si zásadně pletou, co karanténa znamená. Vůbec se nedivím tomu, že místní,které musím pochválit, kteří nosí šátky a roušky, mají z těchto návštěvníků strach. Někteří dokonce udávají chalupáře, že nejsou v místě svého trvalého bydliště. To by se nemělo dít, to se vracíme o nějakých 75 let zpátky,“ řekl starosta Kvildy Václav Vostradovský.

Před víkendem nabádá k omezení výletů i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch: "Je tady první víkend v režimu usnesení vlády o zákazu volného pohybu osob. Chtěl bych všechny občany požádat, aby nejezdili na chaty a chalupy za účelem rekreace a zůstali doma. Pokud na chalupu musíte, setrvejte v jejím prostoru a minimalizujte kontakt s okolím. Je to důležité."

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24