QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

„Přínosný mohu být v oblasti bezpečnosti,“ říká nově zvolený poslanec Hubert Lang

08.11.2021 14:06

ROZHOVOR: Hubert Lang nepřichází do Poslanecké sněmovny z komunální politiky. Má ale za sebou velké zkušenosti zejména v bezpečnostní problematice, které by se chtěl coby vrcholný politik věnovat.

hubert lang

Od roku 2017 je členem hnutí ANO. Zvolen jako poslanec byl za Plzeň – sever, kde je také místopředsedou oblastní organizace a kde bydlí. Žije v malé vesničce Bílov, jeho kancelář bude ale v nedalekých Kralovicích. Tam za ním budou moci každé pondělí chodit lidé se svými problémy a podněty k řešení. Jak chce být Hubert Lang přínosný ve vrcholné politice, jaké vnímá problémy v regionu a jaká má řešení? Čtěte rozhovor.

Do vrcholné politiky nepřicházíte z té komunální. Kde jste působil?

V podstatě jsem celý svůj profesní život, 28 let, působil jako státní úředník ve specializovaném útvaru Policie České republiky. A když jsem z osobních důvodů odešel, začal jsem dělat profesi, kterou jsem také vystudoval. A to pedagogiku, pracoval jsem jako vychovatel na Střední průmyslové škole dopravní v Křimicích.

Vaše největší zkušenosti jsou z oblasti bezpečnosti. Je to také obor, kterému se chcete jako poslanec nejvíce věnovat?

Ano, to je můj záměr. Věnoval jsem se bezpečnosti, pracoval jsem na cizinecké policii a domnívám se, že to je právě aktuální téma v Plzeňském kraji. Ubytovny, zaměstnávání cizinců, volnočasové aktivity cizinců a s tím spojené problémy. V regionu je mnoho průmyslových zón, ve více městech, jsou s nimi spojeny velké problémy z pohledu bezpečnosti.

Víte konkrétně jaké? 

Ano, my máme už celou řadu podnětů nejen od našich starostů, ale i těch ostatních. Jedna věc jsou ubytovny, ale pak jsou tu ostatní problémy. Podívejme se například na Plzeň. My jsme získávali i během naší volební kampaně řadu podnětů od běžných obyvatel Plzně, stěžovali si zejména na oblast kolem hlavního vlakového nádraží. Tady se pomalu lidé bojí jít do vestibulu. Jsou tu válející se bezdomovci, lidé drogově závislí apod. Je tady velmi mnoho lidí, kteří přišli za prací. Pracovali například na Borských Polích a přišli o práci. Mnoho lidí je ze Slovenska. A to je samozřejmě problém, je to člen EU a dostat ho pryč, není lehké. Tito lidé si nenajdou další práci, stanou se z nich drogově závislí, žebrají, sdružují se ve skupinkách. A to není v Plzni jen případ hlavního nádraží. 

Jaká další místa?

Například Americká třída, to je dnes zóna, kde musí být nainstalovány čidla, kamery, jsou tam neustále problémy. A konkrétně v Plzni je takových míst více, ale většina bohužel v centru.

Jak konkrétně by se daly řešit problémy například na hlavním nádraží?

V této době mohu říci jen můj pohled z dálky, protože nemám konkrétní data, ani nejsem radní pro bezpečnost v Plzni a ani naše hnutí nemá bezpečnost ve městě ve svém portfoliu. Takže například nevím, jak často tady probíhají kontroly apod. Ale určitě je to o důsledných a častých kontrolách jak městské policie, tak v součinnosti se státní policií. Měli bychom se určitě zaměřit na problémové body, vlakové nádraží, střed města. Důsledněji vymáhat i právo vůči cizincům. Jestli se někdo opakovaně dopouští nějakého přestupkového jednání, tak se dá vůči němu realizovat i vyhoštění. Já se prostě nemohu smířit s tím, že každý kdo přijede na hlavní nádraží, vidí takovou situaci a nikdo to neřeší. Přijede turista, přijede Plzeňan z práce domů a vidí opilce, pokálené, narkomany. No to je špatně. Hlavně, že tam máme umělecké dílo, na to jsou peníze. Já sám si třeba ještě pamatuji, že na hlavním nádraží byla policejní služebna. Tak proč tam nezřídit služebnu městské policie? Je to tak velký problém?  Nemuseli by tam být ani 24 hodin denně.

A problém s ubytovnami, cizinci, kteří jsou zde přes agentury?

Samozřejmě vím, že je to běh na dlouhou trať, ale je třeba opravdu důsledná práce. Je třeba se podívat na cizinecký zákon a statusy pobytů cizinců, ať už cizinců z EU nebo třetích zemí. Případně zvýšit pravomoci místních samospráv a starostů. Zefektivnit dohled cizinecké policie v jednotlivých krajích, které dělají pobytové kontroly. Ty kontroly dle mého nejsou efektivní, protože například ve velkém městě jako je Plzeň, se dostanou na kontrolu na ubytovnu jen zřídka. Potom se také musí řešit, co s cizinci, když o práci přijdou. Protože oni jsou většinou pod smlouvou agentury a ty agentury by se o ně měly postarat, ale to nefunguje.

Kancelář poslance Huberta Langa bude otevřena během měsíce listopadu v Kralovicích na náměstí. Poslanecké dny se plánují každé pondělí od 10.00 hodin do 14.00 hodin. V tuto dobu bude možné přijít i bez objednání, v kanceláři bude vždy přítomna asistentka. Poslanec Hubert Lang bude na místě dle časových možností či na objednání.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24