QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Přívětice mají nový sál! Rozsáhlá přestavba vyšla na deset milionů - FOTKY

25.07.2019 9:57

Důstojné prostředí pro pořádání kulturních i jiných společenských událostí mají po letech Přívětice na Rokycansku. Jediný sál v obci se podařilo zreknstruovat. Další úpravy se chystají.

Pohled na štít_nový
Pohled na štít_novýNovy_salNovy_sal_2Pohled_celkovýpohled_novýPřístavba šatny pro učinkujícípohled_starý_2Štít_starý_1

Přívětice opravily svůj jediný sál v obci, který se stane místem setkávání občanů a místem pro pořádání nejen obecních akcí. Celkové náklady na přestavbu činily téměř 10 milionů korun při ročním rozpočtu obce ve výši 4 miliony korun. Slavnostní představení nových prostor, jehož součástí bude koncert a večerní zábava, je naplánováno na sobotu 27. července od 14 hodin.

"V roce 2016 jsme začali opravovat náš jediný společenský prostor v obci, a to vzhledem k velmi špatnému prostředí a sociálnímu zázemí, kdy naši občané přestali mít zájem navštěvovat zde pořádané kulturní a sportovní akce. V dotčeném objektu, který je kromě sálu tvořen hospodou se zázemím, jsme nyní opravili sál s podkrovím, přistavěli nové hygienické zázemí, šatnu pro účinkující a pod jevištěm vytvořili nový sklad. Co se týká hospody, plánujeme její opravu v budoucnu. Díky novému sálu navážeme na pořádání všech našich tradičních akcí (máje, letní slavnosti, svatomartinské slavnosti, bály) a především budeme rozšiřovat nabídku společenských, kulturních a sportovních akcí. V sále bude probíhat zasedání zastupitelstva i činnosti místních spolků. Našim cílem bylo vytvořit moderní prostředí v klasické venkovské budově s minimálními nároky na energie,“ vysvětlila stěžejní přínos rekonstrukce sálu starostka obce Marcela Judlová.

Před vlastní rekonstrukcí objektu nechaly Přívětice v roce 2016 odtěžit 1000 m3 zeminy (zvětralá břidlice), kterou byly zasypány stěny jeviště. Odtěžené kamenivo bylo využito na zpevnění lesních cest.

"Nově zrekonstruovaný sál je kompletně řešen bezbariérově. Kapacita sálu po opravě činí 80 lidí. Došlo k opravám podlah sálu, pódia, chodby, nové stropy jsou zakryty sádrokartonovými podhledy a kazetovými podhledy v sále, všechny omítky jsou nové. Dveře, okna jsou nové dřevěné, nově byla vybudována forbína pódia a nástupních schodišť na pódium a schody do skladu pod pódiem. Objekt byl komplexně zateplen včetně nové fasády, upravili jsme okolí kolem budovy novým chodníkem. Místní zahradník Pavel Paur osázel skalnatou stráň suchomilnými květinami. V podkroví nad sálem je strojovna se vzduchotechnickou jednotkou, celý objekt je vybaven novou elektroinstalací, rozvody vody a kanalizace. Razantně jsme se vypořádali s dlouholetou značnou vlhkostí, kdy byl objekt po celém obvodě podříznut a odizolován. Po nynější rozsáhlé modernizaci po více než 50 letech se jedná o jeden z nejmodernějších kulturních domů na okrese Rokycany,“ popsal rekonstrukci projektant stavby Miroslav Jaroš ze společnosti BRM spol. s.r.o., která kompletně navrhla novou podobu sálu v Přívěticích.

"Na otevření jsme zakoupili nové vybavení pro sál, jako jsou židle a stoly a část nádobí. V nejbližší době chce objekt dovybavit venkovními žaluziemi, promítacím plátnem, vybavením šatny pro účinkující a vybavení jeviště spočívající v oponě, horizontu a osvětlení,“ doplnila budoucí plány starostka Marcela Judlová.

Celkové náklady na stavbu byly 10 milionů korun včetně DPH. Na opravu obec získala tři dotace od Plzeňského kraje v celkové výši jeden milion korun.

Vytápění je zajištěno pomocí tepelného čerpadla a vzduchotechnikou s vysokou mírou rekuperace tepla. Tak bude sál vytápěn podlahovým topením na 180C a před akcí bude za 2 hodiny dotopen vzduchotechnickou jednotkou na požadovanou teplotu.

"Při rekonstrukci jsme také mysleli na ekologii a především úsporu energií a tím i minimální provozní náklady. Kromě tepelného čerpadla jsme osadili všude LED svítidla, tím dojde ke snížení spotřeby elektrické energie na minimum,“ vysvětlila starostka Marcela Judlová.

Slavnostní otevření se chystá na nadcházející víkend!

Občané si nový sál budou moci poprvé prohlédnout v sobotu 27. července od 14 hodin, o hodinu později začne koncert Strašické pohodovky a od 20 hodin bude večerní taneční zábava za doprovodu skupiny Sortiment. Další akcí bude oslava 120 let přívětických hasičů 14. září 2019.

Autor: Adriana Jarošová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24