Problémy na ZČU, úřad chce univerzitě omezit akreditaci na práva

18.05.2022 14:03

Akreditační úřad chce omezit univerzitě akreditaci na studijní program Právo a právní věda. Úřad poukazuje na to, že fakulta při přijímacím řízení zvýhodňuje některé uchazeče.

budova Fakulty právnické_s

"V úterý 17. května odpoledne obdržela Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) od Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství (NAÚ) oznámení o zahájení správního řízení o omezení akreditace magisterského studijního programu Právo a právní věda uskutečňovaného Fakultou právnickou," potvrdila mluvčí univerzity Šárka Stará.

Podle NAÚ má univerzita při přijímacím řízení zvýhodňovat absolventy kurzu celoživotního vzdělávání (CŽV) do akreditovaných studijních programů. Podle NAÚ se jedná o porušení zásady rovného přístupu k uchazečům.

Vedení univerzity přiznalo, že se toto týká 10–20 studentů celoživotního vzdělávání, kteří se hlásí ke studiu magisterského programu Právo a právní věda. Univerzita je připravena upravit případně pravidla.

„Jsem přesvědčen, že fakulta bude schopna vysvětlit způsob přijímání uchazečů, především pak míru bonifikace přiznávanou absolventům programu celoživotního vzdělávání, a případně upraví vnitřní pravidla pro přijímání tak, aby odpovídala požadavkům Národního akreditačního úřadu,“ uvedl rektor ZČU Miroslav Holeček s tím, že doufá, že se podaří najít řešení a k omezen akreditace nedojde.

ilustrační foto

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24