Proč slavíme 17. listopad? Datum, které dává naději!

17.11.2020 8:14

S významným datem 17. listopadu, který je v ČR státním svátkem, se pojí hned dvě významné události, které se v České republice odehrály! Zjistěte o tomto dnu více v článku... 

listopad 89 - Letná, , Jiří Všetečka

17. listopad si spousta lidí spojí se 17. listopadem 1989, kdy desítky lidí vyšlo do ulic po celé České republice, aby vyjádřily svůj nesouhlas s komunistickým režimem. Ale málokdo ví, že tento svátek má i co dočinění se 17. listopadem roku 1939!

Vezmeme to od začátku...

Píše se 28. říjen, výročí založení samostatného československého státu roku 1939 a mnoho lidí vychází demonstrovat do ulic proti nacistickému Německu. Při této demonstraci je postřelen jeden ze studentů Univerzity Karlovy Jan Opletal. Opletal na následky zranění 11. listopadu podléhá zranění. Jeho pohřeb, konající se 15. listopadu 1939, následně přerostl v protinacistické demonstrace. V reakci na tyto demonstrace nacistické bezpečností složky pozavíraly vysoké školy v Praze, Brně a Příbrami a poté i ve zbytku protektorátu, 1200 studentů bylo pozatýkáno a následně převezeno do koncentračního tábora. 

Mezinárodní rada studentstva roku 1941 prohlásila datum 17. listopadu jako Mezinárodní den studentstva. Jedná se tak o jediný mezinárodní den, který vznik na našem území. 

(Foto z roku 1969 k výročí úmrtí Jana Opletala - Miloň Novotný)

 

17. listopad roku 1989 si mnozí pamatují, neboť se samotných demonstrací proti komunistickému režimu sami zúčastnili. Vše začalo na Albertově v Praze jako klidná připomínka 50. výročí nacistických represí, které se zúčastnilo cca 600 studentů pražských vysokých škol. Akce následně přerostla v demonstraci proti komunistickému režimu, která bylo kolem deváté hodiny večerní na Národní třídě v Praze brutálně rozehnána. Demonstranti byli biti obušky, přestože účastníci vedli klidnou demonstraci. Z této osudné události, která se zapsala do moderní historie československého národa, pochází heslo: "Máme holé ruce!" Demonstrace se konaly i ve zbytku republiky. Do ulic nevyšli pouze studenti, ale i ostatní, kteří chtěli dát najevo svůj nesouhlas s tehdejším režimem. Dalším symbolem této události jsou bez pochyby klíče, jejichž zvonění se rozléhalo celým bývalým Československem.

Právě události 17. listopadu 1989 se zapsaly do československé historie, jelikož zapříčinily následný kolaps komunistického režimu, který sužoval Československo od roku 1945.

 

(Foto z listopadu roku 1989 - Dana Kyndrová)

Od roku 2019 nese svátek oficiální název Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, aby byla vyzdvihnuta i událost z roku 1939. 

 

FOTO: Jiří Všetečka, Dana Kyndrová, Miloň Novotný

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24