QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Prohlídka některých památek za poloviční cenu

10.09.2020 16:08

Západočeské muzeum v Plzni otevře veřejnosti v sobotu 12. září 2020 v rámci Dnů evropského dědictví (EHD) tři unikátní památky ve své správě za poloviční vstupné.

CG0A0357

Dny evropského dědictví (European Heritage Days – EHD) jsou kulturně poznávací a společenskou akcí, která slouží k posílení historického povědomí v nejširších souvislostech se zvláštním důrazem na mezinárodní kontext národního kulturního dědictví. Iniciativy vzniklé v roce 1985 se chopila Rada Evropy a postupně podnítila 50 evropských zemí k zapojení do EHD. Od roku 1999 jsou organizovány jako společná iniciativa Evropské komise a Rady Evropy.

V ČR se EHD konají od roku 1991, dnes pod garancí Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a pod záštitou Ministerstva kultury a pro místní rozvoj.

V České republice se v letošním roce do EHD zapojilo celkem 759 památek. Třicet z nich se nachází na území Plzeňského kraje.

Letos se EHD poprvé zúčastní též Západočeské muzeum v Plzni, p. o. Nabídne veřejnosti možnost zvýhodněného vstupu do tří unikátních památkových objektů z celkem sedmi památek, které spravuje.

Západočeské muzeum v Plzni - hlavní budova 

Kulturní památka bude přístupná: od 10:00 do 18:00 hodin, vstupné 30,- Kč

Návštěvníci se seznámí nejen s muzejní budovou jako památkou, ale budou si moci prohlédnout též 4 stálé expozice (Plzeňská městská zbrojnice /největší dochovaná historická zbrojnice v ČR/, Pohledy do minulosti Plzeňského kraje: Archeologie, Pohledy do minulosti Plzeňského kraje: Historie, Umělecké řemeslo/užité umění) a výstavu s názvem Milování v přírodě: průvodce intimním životem zvířat.

Klášter františkánů - Muzeum církevního umění plzeňské diecéze

Kulturní památka bude přístupná: od 10:00 do 18:00 hodin, vstupné 30,- Kč

Pro návštěvníky Kláštera františkánů bude připraveno podrobné seznámení s působivými gotickými interiéry klášterního objektu se spoustou zajímavostí a množstvím unikátních předmětů. Náhled do dějin kláštera zprostředkuje stálá expozice Po stopách víry františkánským klášterem a též unikátní výstava s názvem Funerální textilie z královských hrobů.

Vodní hamr Dobřív

Národní kulturní památka bude přístupná: od 9:00 do 17:00 hodin, vstupné 50,- Kč

Návštěvníci se bou moci seznámit s čerstvě obnovenou a moderně zpřístupněnou národní kulturní památkou Vodní hamr Dobřív poté, co byl v květnu letošního roku byl úspěšně dokončen projekt IROP (obnova havarijního stavu technického vybavení vodního hamru, vybudování provozního zázemí a vytvoření doprovodné expozice k dějinám železářské výroby v Dobřívě).

Foto: Qap.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24