Projekt přestavby lokality na Americké čeká podrobný proces EIA - VIZUALIZACE

10.09.2019 6:58

Ekologové ze spolku Děti země se ohrazují proti projektu na zástavbu po "díře po kulturáku". Projekt přestavby v lokalitě Americká - Sirkova - Denisovo nábřeží čeká takzvaná "velká" EIA.

Pohled_z_krizovatky_Americka-Sirkova
Pohled_z_krizovatky_Americka-SirkovaBytovy_dum_Denisovo_nabrAmericka_z_Wilsonova_mostuNamesti-Pohled_do_ulice_U-LazniDenisovo_nabr_od_lavky_k_AmerickeNova_ulice-Pohled_k_laznimVerejny_prostor_u_lavky

Přestavba lokality Americká - Sirkova - Denisovo nábřeží v centru Plzně má před sebou podrobný proces posouzení vlivu na životní prostředí. Vítají to zejména ekologové ze spolku Děti země. Ti se proti takzvanému projektu AMESIDE, který zahrnuje také zástavbu "díry po kulturáku", ohrazují.

Už v červnu společnost AMESIDE předložila Krajskému úřadu Plzeňského kraje k posouzení studii vlivu zmíněného projektu na životní prostředí (EIA). Ten na konci srpna rozhodl, že projekt musí projít i takzvanou "velkou" EIA. Ke studii měli výhrady nejen ekologové, ale například i Krajská hygienická stanice. Jednalo se mimo jiné o předpokládanou intenzitu hluku v průběhu výstavby i po ní, větší dopravní zatížení a podobně. 

"S požadavkem krajského úřadu na vypracování dokumentace EIA jsme spokojeni, protože v našem vyjádření se čtrnácti požadavky jsme upozornili na mnoho chyb, nejasností a rozporů, takže bylo zcela logické, aby pro tuto monstrózní stavbu bylo nařízené podrobné vyhodnocení jejích vlivů na životní prostředí. Také oceňujeme, že naše kritika absence údajů o vlivu stavby na hlukovou situaci se nezávisle objevila i ve vyjádření Krajské hygienické stanice jako jediné státní instituce,“ říká předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Podle samotné společnosti je nicméně vše v pořádku. I s podrobným posouzením se totiž počítalo, stejně jako v jných podobných případech. "Společnost AMESIDE předpokládala, že stejnojmenný projekt v Plzni projde úplným procesem EIA (pozn. red.: tzv. "velká“ EIA, posouzení vlivu projektu na životní prostředí). Při zástavbě takto velkého území je ´velká EIA´ obvyklá a tento fakt společnost AMESIDE bez výjimky respektuje. Stejně tak respektuje i úřední postup, kdy prvním krokem k zahájení procesu EIA je oznámení záměru příslušnému úřadu. Záměr projde tzv. zjišťovací řízením, jehož závěry jsou podkladem pro vypracování podrobné studie EIA," říká Karel Samec, mediální zástupce společnosti.

Komplikace v tom tedy společnost nevidí. Podlě původních plánů se má začít stavět v roce 2022. "V žádném případě tento krok neznamená neočekávanou událost. Projektanti a specialisté nyní vyhodnocují připomínky podané k záměru v rámci zjišťovacího řízení. Věříme, že se nám všechny konstruktivní podněty podaří v rámci další konkretizace projektu vypořádat. Společnost AMESIDE přistupuje k projektu zástavby takto významného území narozdíl od aktivistů velmi zodpovědně, aby se Plzeň co nejdříve zbavila nešťastné díry přímo ve svém centru," dodává Karel Samec.

Inspekce životního prostředí, město, ani třetí plzeňský obvod žádné nedostatky ve studii neshledaly...   

Mimo to zaslala vyjádření k oznámení EIA také Česká inspekce životního prostředí v Plzni, třetí plzeňský obvod a odbor životního prostředí magistrátu. Ani jedna z těchto stran žádné problémy neshledala a další podrobný proces nevyžadovala. 

Podle původních plánů by výstavba v lokalitě měla probíhat od roku 2022 do roku 2026. Na bydlení, tedy bytové domy nebo byty, připadá cca 9 procent ploch, což odpovídá 120 bytů. Administrativa jako jsou kanceláře pro veřejnou správu, sídla firem a podobně dosahuje 16 procent a občanská vybavenost jako plochy pro sport, volný čas, kulturu a tak dále tvoří 26 procent. Obchod a služby pak zaberou co do funkčního členění necelých 49 procent ploch.

Namesti-Pohled_do_ulice_U-Lazni

Zdroj vizualizace: AMESIDE

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24