QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Průmyslová zóna místo využívaného letiště v Líních! Okolní obce se bouří

14.08.2022 17:06

Podnikatelský park, který má vyrůst na místě bývalého vojenského letiště v Líních, by měl být rozlohově více jak dvakrát větší než průmyslová zóna na Borských polích.

IMG_6966

Současná vláda rozhodla, že na místě bývalého vojenského letiště Plzeň-Líně vyroste podnikatelský park o rozloze 391 hektarů. Zóna továren na Borských polích je přitom mnohem menší. "Zatímco stávající průmyslová zóna Borská pole v Plzni má rozlohu 150 hektarů, navržený projekt zabere bezmála 400 hektarů," uvedl starosta Zbůchu Dušan Duchek.

Odhadované náklady na stavbu nového průmyslového parku se pohybují kolem devíti miliard korun. Dle starostů okolních obcí by se měla přistávací dráha zlikvidovat ještě tento rok.

Starosta Dobřan Martin Sobotka sdělil, další problém je ve špatné komunikaci. Se samosprávami nikdo neřešil budovatelské plány, které mohou i negativně ovlivnit místní obyvatele. Do současné doby s okolními obcemi nikdo oficiálně nejednal, ani jim nebyly předloženy žádné podklady. "Před jednáním vlády dne 31. července 2022 vedení Plzeňského kraje opět bez vědomí dotčených obcí doplnilo připomínky k návrhu usnesení tak, že v případě nerealizace tzv. „baterkárny“ vznikne i tak v celém prostoru stávajícího letiště průmyslová zóna a hlavním developerem tu bude Plzeňský kraj," dodal starosta obce Zbůch.

Výstavbu továrny, případně vznik průmyslové zóny, plánuje a prosazuje vláda ČR a vedení Plzeňského kraje. "Spousta obyvatel je proti. Ráz obce, který si stále zachováváme, bude pryč. Bydlím tu několik desítek let, v obci je bezpečno, nebojím se pustit vnoučata ven. S výstavbou průmyslové zóny souvisí i další problémy. Jmenovitě se jedná o větší provoz aut, vybudování další silnice, která povede k dálnici, kácení stromů, větší pohyb lidí a v neposlední řadě se obáváme problémových cizinců, kteří by v továrně pracovali," uvedla jedna z obyvatelek Nové Vsi u Dobřan.

Problém by mohl nastat také s vodou. Automobilka Škoda Auto proto oslovila Povodí Vltavy, které předběžně uvedlo, že odběr vody z hlavního toku Úhlavy by měl být reálný.

Foto: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24