QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

První část stezky v Dobřanech je hotová. Cyklisté mohou posedět v altánu - FOTKY

03.06.2020 10:15

Během posledních týdnů vyrostl při nové cyklostezce altán, pítko, stojany na kola, informační panel se sadou nářadí a přibyla také  zeleň. Do budoucna spojí stezka Dobřany s Vodním Újezdem a Vstiší.

34
34353678133354109

Už ve čtvrtek 4. června proběhne kolaudace nového úseku, po kterém se cyklisté bezpečně dostanou od základní umělecké školy k fotbalovému hřišti a oblíbenému stánku se zmrzlinou. Chystá se také slavnostní zahájení provozu. "Akce tady ale proběhne až po uvolnění současných opatření a také čekáme, až doroste tráva, kterou jsme zde vysadili,“ sděluje starosta Dobřan Martin Sobotka.

Výstavbu cyklostezky se zpevněným povrchem doplněnou o lávku a veřejné osvětlení plánovali v Dobřanech několik let. "Zahájení stavby zdržela vleklá jednání kvůli pozemkům ve vlastnictví pražského arcibiskupství,“ vysvětluje starosta s tím, že na první etapu dlouhou zhruba jeden kilometr naváží další úseky. „Ještě letos bychom chtěli opravit kratší úsek k louce směrem na Vodní Újezd a Vstiš. Začínáme na tom intenzivně pracovat,“ dodává starosta s tím, že hrbolatá cesta spojující cyklostezku s loukou dostane nový zpevněný povrch.

První úsek cyklostezky lemuje výběh s koňmi, na kterém se objevily výstražné tabule, které varují před vstupem do výběhu a krmením koní. Není totiž výjmkou že turisté a cyklisté krmí koně ovocem nebo pečivem. Neuvědomují si ale, že i jedno jablko nebo kousek pečiva může koni v některých případech způsobit vážné zdravotní problémy a zvíře pak umírá v obrovských bolestech.

Cyklisté by se měli v budoucnu dočkat pokračování stezky. Po dořešení dalších majetkových záležitostí povede trasa k obcím na druhé straně louky. "Cyklostezka bude pokračovat úsekem, který spojí Dobřany s obcí Vstiš a plánujeme také odbočku na Vodní Újezd. Děti na kolech se odtud nemají jak bezpečně dostat do školy nebo základní umělecké školy v Dobřanech,“ uzavírá  Martin Sobotka.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24