QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

První v republice! FN Plzeň zavedla novinku v léčbě ischemické choroby srdeční

01.11.2019 9:58

Fakultní nemocnice Plzeň se opět blýskla na poli posunů v léčbě vážných onemocnění. Jako vůbec první v republice zavedla novinku při léčbě ischemické choroby srdeční!

TZ Kardiologie-nova metoda

Intervenční odborníci Kardiologické kliniky FN Plzeň, ve spolupráci s japonskými kolegy, v září letošního roku, jako první v České republice, provedli katetrizační výkony na tepnách zásobujících srdeční sval novým přístupem.

"Jedná se o nový přístup, který je veden z palcové strany hřbetu levé ruky, tzv. distální radiální,“ vysvětluje profesor Richard Rokyta, přednosta Kardiologické kliniky.

Prvním výkonem, provedeným tímto novým přístupem, bylo vyšetření a následný léčebný zásah v oblasti uzavřené levé věnčité tepny u 79letého pacienta s námahovými stenokardiemi, který byl bez komplikací propuštěn domů druhý den po výkonu.

Nový postup popisuje docent Ivo Bernat, vedoucí lékař Intervenční kardiologie: "Při standardním přístupu léčby ischemické choroby srdeční ze zápěstí může dojít k poškození radiální tepny. Nový postup z palcové strany hřbetu levé ruky je výrazně šetrnější pro vlastní radiální tepnu. Vzhledem k anatomickým odlišnostem a menšímu rozměru cévy ve většině případů vyžaduje punkci tepny pod kontrolou ultrazvukem a velmi šetrnou manipulaci se zaváděcím instrumentariem.“

Prevenci poranění, ke kterému může docházet invazivními výkony prováděnými na srdečních tepnách, se na Kardiologické klinice systematicky věnují od roku 2007. Prevence spočívá v miniaturizaci použitého instrumentaria, šetrném provedení vlastního výkonu a optimální následné péči o radiální tepnu během její komprese. V péči o radiální tepnu po výkonu hrají hlavní roli sestry a radiologičtí asistenti na katetrizačním sále a následná sesterská a lékařská péče na jednotlivých odděleních Kardiologické kliniky.

IMG_8994

"Ročně je na Kardiologické klinice metodou přístupem ze zápěstí katetrizováno přes 2000 pacientů. Předpokládáme, že nová metoda, tzv. distální radiální, bude zpočátku využita u desetiny nemocných,“ dodává profesor Richard Rokyta.

Výsledky této týmové práce kliniky byly publikovány mj. v zahraničních časopisech American Journal of Cardiology, Coronary Artery Disease, Eurointervention a Catheter Cardiovascular Intervention. Spolupráce s japonskými kolegy v rámci minimálně invazivních přístupů při koronárních intervencích se v posledních 5 letech rozvíjí. Po prvních prezentacích na japonských kongresech v roce 2017 navštívil Kardiologickou kliniku FN Plzeň profesor Yuji Ikari, nyní se výkonů zúčastnil prezident Slender Club Japan profesor Fuminobu Yoshimachi z Tokai University Hospital.

FOTO: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24