QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

První veřejná nabíjecí stanice pro elektromobily v Plzni. Posouváme se mezi moderní města.

25.09.2020 14:19

Město Plzeň spustilo v pátek 25. září provoz první veřejné nabíjecí stanice pro elektromobily na parkovišti u hlavního vchodu do plzeňské zoologické a botanické zahrady.

Zarzycký nabíjecí stanice
DSC_0009DSC_0008DSC_0016DSC_0026DSC_0037DSC_0020Nabíjecí staniceZarzycký nabíjecí stanice

Veřejnou nabíjecí stanici pro elektromobily mohou zájemci využít zcela zdarma, zaplatit musí jen poplatek 50 korun při použití parkoviště. Nabít si automobil ve stanici je možné pouze v době, kdy je zoologická zahrada otevřena pro veřejnost.

Z vedení města Plzně se slavnostního zprovoznění zúčastnili první náměstek primátora Roman Zarzycký a radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola.

Vybudováním stanic pomalého nabíjení město Plzeň navazuje na studii elektromobility. Dle primátora města Plzně Martina Baxy první veřejnou elektronabíjecí stanici využije podle odhadů letos až 60 vozů měsíčně, v dalších letech by se měl počet vozidel zvýšit. "Nyní město řeší koncepci výstavby a provozování dalších stanic tak, aby si občané i návštěvníci města mohli své elektromobily pohodlně nabíjet,“ dodal primátor.

Na slavnostním zahájení promluvil také první náměstek primátora Roman Zarzycký. „Tímto se posouváme mezi moderní města, jak jsme slíbili. Věřím, že počet stanic budeme i nadále rozšiřovat. Vysvětlil, proč se nabíjecí stanice nachází právě u plzeňské zoo. "Zvažovali jsme areál DEPO2015, Parkovací dům Rychtářka, prostory u OC Plzeň Plaza a prostory u Zoologické a botanické zahrady města Plzně. U všech lokalit byla zjišťována vhodnost místa, rezervovaný příkon, reálnost provedení a časová náročnost. Umístění stanice na parkovací místa přímo před pokladnou zoo navíc poslouží i k propagaci celé akce, bude to i bonus pro naše občany a návštěvníky."

Nabíjecí stanice

A jak takové nabíjení funguje? Stanice umožňuje současné nabíjení dvou vozidel. „Jde o pomalé nabíjení kapacitou až 22 kW. Řidič nepotřebuje žádný předplacený čip nebo kartu, stačí si vlastním kabelem připojit elektromobil a nabíjení začne probíhat automaticky. Je nutné, aby měl vůz přípojku Mennekes Typ 2, tu však dnes využívá většina současných vozidel,“ vysvětlil radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola.

Přidáním nabíjecí stanice na parkoviště u zoo došlo také k úpravě provozního řádu parkovistě. Součástí nového provozního řádu je informace, že dvě místa jsou vyhrazena pro automobily.

Foto: Qap.cz, Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24