Radka Šámalová: Plzeňský kraj je pro filmaře velmi atraktivní

23.05.2022 10:14

Regionální Filmová Kancelář Plzeňského kraje dopomáhá při vyhledávání lokalit pro filmová natáčení. Jaká místa filmaře zajímají a jaké filmy se v Plzni a regionu budou natáčet? Čtěte podrobnosti.

Zlociny Velke Prahy_foto Jan Ruzicka
Zlociny Velke Prahy_foto Jan RuzickaCitlivy clovek_foto Klara Mojovafoto archiv Princezna zakleta v case 2Nikdo me nema rad_foto Jan Ruzickaznelka StarDance X_foto Lynda Phan

Manažerka spolku Radka Šámalová si s námi povídala o tom, jakým způsobem fungují dotace pro filmaře a prozradila například, že spolu s místními zástupci dostali obrněný transportér před Divadlo J.K.Tyla.

Plzeňský kraj podporuje filmaře, kteří zde chtějí natáčet. Slouží pro to nově zřízená dotace, kterou schvaluje Zastupitelstvo Plzeňského kraje. „Poskytnutá dotace je zjednodušeně řečeno limitovaná tím, že filmaři musí natáčet v Plzeňském kraji,“ vysvětluje, jak funguje systém podpory Radka Šámalová a dodává: „Nebo se film musí týkat osobnosti Plzeňského kraje. O podporu aktuálně žádá například dokument Čekání na zázrak, který bude mimo jiné o Josefu kardinálu Beranovi.“

Filmaři musí následně využití financí doložit. „Dostanou třeba 400 tisíc korun, ovšem v kraji reálně utratí i více než 800 tisíc korun. Neustále opakujeme, že jejich působení u nás se do místní infrastruktury mnohonásobně vrací - využívají místní ubytovací a gastro služby, pronajímají si prostory a nabízí i práci,“ vysvětluje Radka Šámalová.

Nikdo me nema rad_foto Jan Ruzicka

Na filmovou kancelář se obrací producenti s nejrůznějšími záležitostmi. Forma oslovení je různá. Někteří žádají o konzultaci pro vyřízení dotací, ale najdou se i tací, kteří ani nechtějí peníze, ale poptávají jinou pomoc. „Když se v Plzni natáčela znělka pro StarDance v roce 2019, tak se uzavírala Dominikánská ulice. Natáčelo se asi pět dní a nechali tu přes 700 tisíc korun, aniž by žádali o jakýkoliv příspěvek či podporu, pomáhali jsme jim především s potřebnou dokumentací,“ říká Šámalová.

Pro Plzeň je velkým benefitem, že je hodinu od Prahy a natáčet zde není tak drahé jako v hlavním městě, ale je skoro stejně složité vyřídit potřebnou dokumentaci. „Největší oříšek byl asi dostat obrněný transportér před divadlo v Plzni, i tohle se nám však vloni povedlo,“ směje se Radka a dodává: „Nejsložitější je zařizovat uzavírky, které musíme vyřešit s úřady.“

Největší poptávka je momentálně po industriálních prostorech, kterými je Plzeň proslulá. Je tady Papírna, DEPO2015, Moving Station, Železárny v Hrádku. „Právě Železárny v Hrádku jsou pro filmaře velmi atraktivní. Působí jako opuštěné město ve městě. Pokud to klapne, mohla by zde natáčet Daria Kashcheeva, která proslula nedávno snímkem Dcera. Aktuálně chystá natáčení nového filmu,“ říká Radka Šámalová a dodává: „Druhá nejčastější poptávka je po architektonicky zajímavých budovách. Spolupracujeme například s Plzeňským architektonickým manuálem. Mají největší přehled o vilách a interiérech v Plzni.“

CG0A0037

 

Najít ideální lokaci může být mnohdy pořádný oříšek. „Občas pošlou fotku Alp a my jim pošleme Šumavu,“ říká s úsměvem Šámalová a pokračuje: „Nejvíce mě na tom baví situace, kdy dostanu fotku do ruky, a chtějí místo, které je tomu podobné. Kolikrát si říkám, že to tady ani není, ale vždycky se nám povedlo něco najít. Osvědčila se nám i spolupráce s místními destinačními agenturami."

Kromě tuzemské zde natáčí i zahraniční produkce. Zajímavé bylo například natáčení producentské skupiny, která je také spojována s přírodovědcem Davidem Attenboroughem. „Natáčeli v Papírně, kde se zřizoval prales, ve kterém mají žít netopýři, ti se dovezli z plzeňské zoo. O tom jsme dlouho nemohli vůbec mluvit. Zahraniční produkce jsou často opředené informačním embargem,“ říká Radka.

Filmová Kancelář Plzeňského kraje se snaží nalákat filmaře mnoha způsoby. „Zhruba tři roky spolupracujeme s festivalem Finále Plzeň a letos poprvé budeme připravovat i spolupráci s Juniorfestem. Filmové festivaly jsou totiž i pro profesionály, pro které se připravuje odborný program, přednášky a workshopy. Během festivalů je provázíme různými lokacemi a tím se je snažíme do Plzeňského kraje nalákat,“ dodává Radka Šámalová. "Díky tomu se nám podařilo například propojit tvůrce pohádky Princezna zakletá v čase 2 se zástupci zmiňovaného Juniorfestu. Druhý díl se natáčel letos v březnu na Gutštejně."

Co nám ještě Radka Šámalová prozradila? Co se v Plzeňském kraji natáčelo a hlavně co se chystá?

Nedávno se u nás natáčel snímek Král Šumavy, ovšem nikoliv ve jmenované lokalitě, ale v Brdech, které Šumavu připomínají.

Chaloupku v Mantově si našli filmaři ve správný okamžik a ta tak bude ve filmu Citlivý člověk ztvárněná navždy. Psali jsme zde.

V srpnu se bude v Plzeňském kraji natáčet film Bratři o bratrech Mašínech.

O natáčení v Plzni uvažuje i dokumentarista proslulý filmem V Síti, Vít Klusák.

Pro film Amerikánka si Viktor Tauš obhlížel lokace Papírnu, DEPO2015, Jižní nádraží a Železárny v Hrádku.

foto: QAP.cz, Regionální Filmová Kancelář Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24